Uddevalla kommun anser att Bohusbannan är oerhört viktig för Bohuslän gällande pendling och godstrafik. Foto: SVT

”Dubbelspår halvererar restiden”

Uppdaterad
Publicerad

Uddevalla kommun har tröttnat på regering och region och nu låtit genomföra en egen förstudie om samhällsnytta av dubbelspår på Bohusbanan.
– Dubbelspår på Bohusbanan skulle innebära näst intill halverad restid för de som arbetar i Uddevalla och bor i Göteborg, och tvärtom, säger Ingemar Samuelsson (S), kommunstyrelsens ordförande i Uddevalla.

I regeringens nya Infrastrukturplan för regionen finns nästan inget om Bohusbanan, i regeringens nationella godstransportstrategi nämns inte Bohusbanan.

För Bohuslän är den oerhört viktig vad gäller pendling och godstrafik anser Uddevalla kommun som i dag presenterade en översiktlig studie på samhällsnyttan för dubbelspår på Bohusbanan. Denna förstudie är framtagen tillsammans med Företagarna och Sveriges Byggindustrier.

Bortglömd av regering och region

– Det är jätteviktigt för vår arbetspendling, det finns inget annat transportsystem i dag som kan lösa de trafikproblem vi har annat än järnvägen. så det är absolut nödvändigt, säger Ingemar Samuelsson (S).

Upplever ni att ni är bortglömda av regionen och regionen i dag?

– Vi finns inte i dom diskussionerna i dag,

Vad tycker du om det?

– Det är trist för Bohusbanan är i de studier som gjorts Sveriges näst sämsta järnväg i dag. Dubbelspår på Bohusbanan skulle innebära näst intill halverad restid för de som arbetar i Uddevalla och bor i Göteborg, och tvärtom, säger Ingemar Samuelsson (S).

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer