Antalet stölder av båtmotorer ökar i väst. Foto: TT

Dubbelt så många båtmotorstölder i Göteborg

Uppdaterad
Publicerad

Hittills i år har 197 båtstölder polisanmälts i Storgöteborg. Att jämföra med förra årets 87. Det här rapporterar Sveriges radio P4 Göteborg.

P4 Göteborg har intervjuat Thomas Andersson som är samordnare för polisens Båtsamverkan Väst. Han säger att man alltså ser en kraftig ökning av stölderna trots att man från polisens sida har kraftsamlat mot dem.

SE MER: [TV] Polisens tios: Så minskar du risken för att din båtmotor blir stulen

– Det är flera olika ligor från flera länder, ligor som specialiserat sig på brott, allt från traktorer till inbrott eller båtmotorer, säger han.

Ligor från Öst

I många fall förs stöldgodset till Östeuropa. P4 rapporterar bland annat om ett antal stulna båtmotorer som nyligen har hittats i Polen.

LÄS MER: Allt fler båtmotorer stjäls i Västsverige

I ett samarbete med Polsk polis ska flera personer ha gripits och man undersöker nu vilka ägarna till motorerna är.

Så sent som i augusti förra året beskrev polisen i stället satsningen mot båtstölder som en framgångssaga. Då hade Båtsamverkan lett till en kraftig minskning, en trend som nu alltså definitivt har brutits.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.