Dubbelt så många råttsaneringar senaste åren

Uppdaterad
Publicerad

Saneringar av råttor ökade drastiskt under 2017. På bara ett år sanerades det 41 procent mer i Västra Götaland.

I hela landet ökade antalet saneringar av råttor med 10 procent det senaste året. Men bara i Västra Götaland ökade antalet med 41 procent senaste året och under de senaste fem åren har det mer än fördubblats.

2013 var antalet 4.016, förra året 2017 gjordes 11.165 saneringar, det visar ny statistik från Anticimex.

– De trivs bland oss människor och lever på samma mat som vi. Generellt kan man se att råttorna ökat hela tiden sedan början av 2000-talet om man ser till Göteborg och grannkommunerna, berättar Håkan Rystrand på Anticimex i Göteborg.

Digitala fällor

För några år sedan förbjöd man kemiskt bekämpningmedel, i stället använder man nu digitala fällor. I Göteborg finns ungefär 500 stycken.

– De är väldigt effektiva och känner direkt av när råttan kommer in i fällan. Genom att använda fällorna som larmar, i stället för bekämpningmedel, så kan vi se var råttorna ökar, varför de ökar just på det stället och arbeta förebyggande. När man använde bekämpningsmedel kom ofta råttorna tillbaka efter ett par månader.

Släng soporna på rätt ställe

Framförallt är sopor som inte slängs ordentligt i förslutna kärl ett stort problem.

– Det gäller överallt, slänger man inte sopor ordentligt där de ska vara så lockar det till sig råttor. Att det ökar mest i storstäder kan också bero på att de inte har några naturliga fiender. Den enda fienden förutom människan är rovfåglar och de har vi ju inte gott om i städerna, säger Rystrand.

Tips för att undvika råttor

– Råttor älskar mat, lämna den inte framme.

– Håll rent och städat i förråd och lager, råttor bygger gärna bon i bråte.

– Håll koll på växterna, råttor klättrar bar och använder sig gärna av träd, buskar och klätterväxter för nå ventiler och balkonger.

– Håll koll på soporna, se till att det är lock på sopbehållare och placera komposten en bra bit från fastigheten.

– Använd digitala fällor, de larmar direkt när en råtta går in i fällan, på så sätt kan man snabbt sätta in åtgärder där råttorna ökar som mest.

Källa: Anticimex

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.