Arkivbild. En nakensnäcka kryper på botten av ett akvarium i Havets hus. Foto: SVT Arkiv

Dykarnas fynd: En okänd nakensnäcka

Uppdaterad
Publicerad

En hittills okänd art av nakensnäckan har hittats i Sverige.

Fyndet gjordes av två fritidsdykare i Idefjorden i norra Bohuslän.

– Det är en helt ny art som inte är beskriven, säger Fredrik Pleijel, professor vid Institutionen för marina vetenskaper vid Göteborgs universitet, till TT.

Det var Michael Lundin och en vän till honom som hittade snäckan.

– På sju till åtta meters djup kröp det runt en nakensnäcka som var helt okänd för vetenskapen, berättar Michael Lundin för Sveriges Radios Naturmorgon.

Fyndet gjordes redan i oktober 2013. Men först nu på onsdag blir det känt vilket namn som snäckan får.

– Vetenskapen tar lång tid på sig att namnsätta, säger Michael Lundin till TT.

”Kommer väl med i historieböckerna”

I en intervju med P4 Väst framkommer det att snäckan kan namnsättas efter dykaren själv.

– Det ryktas att en del av mitt namn ska vara med. Det talas om Mats Michael. Så det ska bli spännande att se. Man kommer väl med i historieböckerna, säger han till radiokanalen.

Intresset för lilla djuret, som är omkring en halv centimeter, har varit stort. Förutom att ha undersökts i Sverige har den även varit i Norge och i Ryssland för att analyseras.

Och det är inte det enda fyndet av nakensnäckor som Michael Lundin har varit med om. Vid ett dyk i Kosterhavets nationalpark för några veckor sedan hittade han ett exemplar av gultoppad volangnuding. Och det är första gången som den har påträffats i Sverige.

Fakta: Nakensnäckor

Det finns cirka 3 000 arter av nakensnäckan, varav omkring 90 i Sverige.

Djuren saknar skal. De är snigelformiga och flera av dem har utskott på ryggen. Många är mycket färggranna med starka kontraster.

Vanligen äter de svamp-, moss- eller nässeldjur.

Källa: Nationalencyklopedin

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.