– Sprängämne från sextiotalet, säger Jonas Segerdahl. Foto: SVT

Dynamit lämnades intill gångvägar

Uppdaterad
Publicerad

Trots larm till kommunen lämnades fullt synligt sprängmedel intill gångbanor i Göteborg i flera veckor.

– Det är bedrövligt, säger sprängämneshundföraren Jonas Segerdahl.

Jonas Segerdahl jobbar med att leta odetonerade sprängämnen på olika byggen. Detta för att undvika olyckor på arbetsplatserna. Till sin hjälp har han då hundar som kan nosa upp gamla sprängämnen i mark och berg. Men dagen före nyårsafton vid Kungsten i Göteborg behöver han inga hundar.

– Det vi ser här är sprängämne från sextiotalet, säger Jonas Segerdahl och pekar mot en bergsvägg. Intill en gångväg sitter ett långt rör fullt synligt.

– Det är bedrövligt att det överhuvudtaget får sitta kvar så länge. Med tanke på att det passerar bilar, cyklar och barn förbi här, säger han.

Larmade kommunen

För tre veckor sedan var Jonas Segerdahl på platsen i samband med att branschorganisation Sebo, gjorde reportage om sprängämnena.

Efter det kontaktade han kommunen om det han sett – för att sprängmedlen skulle tas bort.

– De har inte hanterat det alls, anser jag. Det är bedrövligt. Jag vill inte att min dotter eller någon annans dotter går där med pinnar och slår i detta för jag vet hur lätt det detonerar.

”Definitivt olämpligt”

Michael Hermansson har utbildat sprängare och har lång erfarenhet av sprängmedel. Han reagerar på att sprängmedlen lämnats kvar så länge.

– Det är definitivt olämpligt för att då kan vem som helst till exempel något barn få tag i det. Bearbetar man sprängmedlet på något sätt, eller framför allt om man sätter eld på det, då kan det hända saker.

Jan Rinman jobbar som biträdande trafikdirektör på Trafikkontoret i Göteborg.

– Vi tyckte att det var väldigt allvarligt att man hittade sprängmedel så centralt i stan. Det första vi gjorde var att kontakta polisen för att göra en anmälan, säger han.

Togs bort efter tre veckor

Enligt Jan Rinman tog det sedan ett par dagar innan kommunen fick svar från polisens bombgrupp. Svaret var att det inte var någon fara för allmänheten. Kommunen uppmanades att ta kontakt med en expert för att ta bort och desarmera det här. Men först dagen efter Svt kontaktat kommunen som plockades sprängmedlet bort. Tre veckor efter att kommunen först informerats om sprängmedlet.

– Jag kan inte svara på varför det tagit så lång tid, säger Jan Rinman.

Hur ser du på det?

– Det är aldrig bra att det ska ta så lång tid att hantera en fråga av den här karaktären.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.