Marie Gustavsson, Vera Andersson och Linus Hallberg bor grannar med olycksplatsen och efterlyser fler åtgärder från Trafikverket. Foto: SVT

Efter 18-åringens död – boende slår larm om farliga vägsträckan på Hisingen

Uppdaterad
Publicerad

Marie Gustavsson sprang ut och gjorde hjärt- och lungräddning på den 18-årige man som omkom efter en mc-olycka i Säve 14 juni.

– Helt overkligt, man var ju panikslagen, säger hon.

Hon och andra grannar till vägen har dokumenterat sex andra olyckor vid samma ställe – och har länge försökt uppmärksamma Trafikverket på problemen.

I inslaget ovan kan du följa med när Linus Hallberg provkör sträckan och redogör för de tidigare olyckorna.

Sex bilar har kört av vägen de senaste fyra åren berättar grannarna Marie Gustavsson och Linus Hallberg – motorcykeln med 18-åringen blev den sjunde. Dessutom dog en annan motorcyklist på sträckan i en trafikolycka 2003.

Linus Hallberg har gjort den här bilden av sex olika avåkningar. Foto: Linus Hallberg

”De kör av på precis samma punkt”

Trafiken har ökat de senaste åren förbi grannarnas hus, menar de.

– Vi har kontaktat Trafikverket och berättat att nu kör de av på precis samma plats, på precis samma vis. Och hoppas att de ska fixa det, säger Linus Hallberg.

De har ju satt upp en hastighetskamera 2012?

– Faktum kvarstår att de kör av på precis samma punkt. Då får man göra något mer än att bara ha en kamera och hoppas att det hjälper. Det kan behövas farthinder, sänka till 50. Om det är en så förrädisk kurva, så kanske man måste göra nån sorts ändring på vägen också, säger Linus.

Han är orolig för att fler kan skadas eller omkomma längs vägen. Eftersom det är en mycket smal vägren så är det också riskabelt att promenera eller rida där – precis i närheten finns ett stall.

– Om man inte gör något så kommer det hända igen, det är bara en tidsfråga, säger Linus Hallberg.

”Kurvan helt livsfarlig”

Föraren till en av de bilar som kört av vägen vid den olycksdrabbade punkten skrev i den lokala Facebook-gruppen: ”jag låg i laglig hastighet...direkt efter så planade bilen och jag körde ner i diket... därav är den kurvan helt livsfarlig, den är feldoserad så man glider av eller så är det oljespill. Det är ju inte en tillfällighet att folk åker av där flertal gånger.”

Trafikverket menar att en bra åtgärd redan är på plats. Hör mer i klippet nedan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.