Bild från Billdal 1995 i närheten av där våldtäkten ägde rum.

Man åtalas för 24 år gammal våldtäkt

Uppdaterad
Publicerad

En 58-årig man åtalas nu för den grova våldtäkten på en flicka i Billdal 1995. Åklagaren menar att bevisningen är ”mycket stark”. Rättegången mot mannen startar på måndag.

För närmare 24 år sedan överfölls och våldtogs en åttaårig flicka i ett skogsparti i Billdal som ligger mellan Göteborg och Kungsbacka. Nu åtalas en 58-årig man för den grova våldtäkten, vilket Göteborgs-Posten var först med att rapportera.

Mannen hittades tack vare så kallad familjesökning i polisens dna-register.

Flickan var på väg hem från skolan på sin cykel när hon attackerades av en vuxen man och drogs in i ett skogsparti i Billdal, i september 1995. Enligt åtalet ska mannen ha slagit flickan upprepade gånger i huvudet och på kroppen så pass hårt att han krossat hennes cykelhjälm. Han ska sedan ha lyft med sig flickan till en avskild plats där han tagit stryptag på henne medan han genomförde en våldtäkt. 

Det finns inga andra vittnen till händelsen, däremot lämnade gärningsmannen dna efter sig.

”Stark bevisning”

Under utredningens gång har omkring 350 män topsats utan resultat. Men en ändring i polisdatalagen från den 1 januari i år gjorde att en misstänkt till slut kunde hittas. Mannen, som nu åtalas misstänkt för grov våldtäkt, hittades med hjälp av en så kallad familjesökning i polisens dna-register.

Mannen nekar till brott men i dag lämnade åklagaren in sin stämningsansökan.

– Det är tillfredsställande när ett så här grovt brott är på väg att klaras upp. Det var en mycket brutal våldtäkt, säger vice chefsåklagare Thomas Ahlstrand.

Nekar till brott

Flickan vårdades på sjukhus i fem dagar efter händelsen, dels på grund av en fraktur i skallbenet men även för svåra underlivsskador.

Den misstänkte har hela tiden nekat till brottet men enligt åklagaren är bevisningen stark.

– Det är hans sperma som har hittats på flickans tröja.

SVT har pratat med den misstänktes advokat Tomas Håkansson som inte vill ge några kommentarer.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Veckans brott: Samma man som misstänks för våldtäkten av en åttaåring i Billdal på 90-talet, utreds nu i ett mordfall. Mannen spårades via dna-teknik. Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Överfallet i Billdal 1995

Mer i ämnet