Arbetsmiljöverket förelägger hemtjänsten i de olika stadsdelsförvaltningarna i Göteborg om vite på en miljon kronor om man inte rättar till en rad saker. Foto: SVT/

Hemtjänsten i Göteborg riskerar vite på en miljon – seger för personalen

Uppdaterad
Publicerad

Arbetsmiljöverket förelägger hemtjänsten i de olika stadsdelsförvaltningarna i Göteborg om vite på en miljon kronor om man inte rättar till en rad saker.

SVT Nyheter Väst har i flera artiklar beskrivit situationen för de anställda inom hemtjänsten i Göteborg.

Det har handlat om Börje som fick sin blöja fasttejpad, låga betyg från brukarna och fackliga representanter som upplevt att de behandlats illa efter att ha larmat om situationen.

Nu ger Arbetsmiljöverket Kommunal rätt och förelägger arbetsgivaren Göteborg stad om vite på en miljon kronor om inte en rad saker åtgärdas innan 1 maj 2020.

De saker personalen klagat på och som arbetsgivaren nu måste åtgärda är att ge hemtjänstpersonalen rimliga restider mellan hemtjänsttagarna, planerad tid för att utföra administrativa arbetsuppgifter samt en arbetsutrustning som gör att personalen kan utföra sin arbetsuppgifter på ett fungerande sätt

”Upplevt oss som otillräckliga”

Silvana Vretoska, undersköterska och en av de skyddsombud inom Kommunal som anmälde hemtjänsten i Göteborg till Arbetsmiljöverket, är i dag lättad.

– Äntligen får vi rätt, äntligen får vi en bättre arbetsmiljö, säger hon till SVT Nyheter Väst.

– Vi har lång tid varit alldeles för snälla, arbetsgivaren har utnyttjat oss, och vi har upplevt oss som otillräckliga, säger Silvana Vretoska.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer