Fredrik Dahl är kommuntjänstemannen och spelar kommuntjänsteman Foto: Svenljunga kommun

Efter Äta sova dö – Svenljunga skådeplats för Pichlers nya film

Publicerad

Filmen Äta sova dö hyllades av kritiker och prisades med fyra Guldbaggar. När regissören Gabriela Pichler nu är på gång med sin andra film är Svenljunga och dess invånare i rampljuset. Fredrik Dahl, kommunens näringslivsstrateg, fick en roll som ligger förvillande nära hans vardag.

När Göteborgs filmfestival startar 26 januari är det premiär för Gabriela Pichlers nya film Amatörer. Filmen spelades in i Svenljunga och precis som med den hyllade Äta sova dö spelas rollerna av just amatörskådespelare.

För Fredrik Dahl som är näringslivsstrateg i Svenljunga kommun tog livet en märklig vändning när det sent omsider gick upp för honom att han fått en av huvudrollerna.

– De sökte en kommungubbe och frågade om jag ville vara med. Jag tänkte att jag skulle få rollen som pubgäst nummer tre, säger han.

Tuff provspelning

Men Fredrik Dahl utsattes för en rigorös provspelning. Han ombads spela förbannad, full och förställa sig att en närstående dött och brista i gråt.

– Jag tänkte att det var väldigt mycket för en liten biroll, men det visade sig vara en av huvudrollerna.

Då Fredrik Dahl spelar kommuntjänsteman samtidigt som det är hans yrke i verkliga livet blev den en speciell upplevelse.

– Det var väldigt realistiskt för mig då rollen jag spelar ligger nära det jag gör i verkligheten, säger han.

För filmens regissör Gabriela Pichler var det inget tvivel om att Fredrik Dahl var rätt man för rollen.

– När vi träffade honom tänkte vi att han är ju en av våra huvudroller, men det visste inte han för det sa vi inte, säger Gabriela Pichler och skrattar.

Svenljunga blev Lafors

Filmen Amatörer utspelar sig i den fiktiva småorten Lafors där kommunen brottas med att stärka sin attraktionskraft för att locka till sig ett tyskt lågprisvaruhus med hopp om arbetstillfällen.

Men enligt Fredrik Dahl är likheterna mellan Svenljunga och Lafors få.

– Filmen är inte kopplad till problem som är speciella för Svenljunga utan det är mer problem som småkommuner brottas med generellt.

Filmen kommer inte bara att vara tillgänglig för Göteborg filmfestivals besökare under premiärdagen utan kommer även att streamas till ett 30-tal biografer runt om i landet, däribland Svenljunga.

– Man kommer känna igen sig. Många av scenerna är inspelade i Svenljunga och en hel del svenljungabor är med.

Har du sett filmen?

– Ja det har jag. Det är en varm och rolig film. Samtidigt var det konstigt att se den och väldigt jobbigt att höra sin egen röst.

Hur känns det att helt plötsligt vara skådespelare?

– Om någon hade frågat innan vilket scenario som är troligast: att jag skulle spela in en film med guldbaggebelönad regissör eller jobba på NASA, då hade jag gissat på NASA.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer