Polisen kommer att stanna på platsen under natten som trygghetsåtgärd. Foto: TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Efter attentat mot synagogan – två unga män begärs häktade

Uppdaterad
Publicerad

Åklagare begär nu två unga män häktade misstänkta för att ligga bakom lördagens attack mot synagogan i Göteborg. Den tredje misstänkte mannen släpps på fri fot.

Tre män, 18, 20 och 21 år gamla, har sedan i söndags suttit anhållna misstänkta för att ligga bakom attentatet i Göteborg på lördagskvällen, då brandbomber kastades mot synagogan.

Två av dem, 18-åringen och 21-åringen, begärs nu häktade, på sannolika skäl misstänkta för grov mordbrand, av kammaråklagare Stina Lundqvist.

Motiv: Israel och Palestina-konflikten

Brottsrubriceringen har ändrats från försök till mordbrand, till att nu gälla grov mordbrand. Åklagaren har uppfattningen av att det rör sig om ett hatbrott.

– Det vi jobbar efter är ett det har med Israel-Palestina-konflikten att göra, säger kammaråklagare Stina Lundqvist till SVT Nyheter Väst.

Övervakningsfilmer från området är en del av bevisningen mot männen. 

– Vi har signalement från filmen, jag vill inte säga precis vad den visar, men i grova drag syns det vad som händer, säger åklagare Stina Lundqvist.

10-15 misstänkta syns på film

20-åringen som suttit anhållen kommer att släppas på fri fot under tisdagen. Han är dock fortsatt skäligen misstänkt för att ha medverkat i attentatet. Det kan också komma att bli aktuellt med fler gripanden.

På övervakningsfilmen syns en stor grupp människor medverka och åklagare bekräftar att man söker efter ytterligare gärningspersoner.

– Det är 10-15 personer. Min uppfattning är att de gör det här i samförstånd, säger kammaråklagare Stina Lundqvist.

Under onsdagseftermiddagen kommer häktingsförhandlingar att hållas vid Göteborgs tingsrätt. De två på sannolika skäl misstänkta männen, nekar till anklagelserna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Brandattack mot synagogan

Mer i ämnet