Polisen vid larmet på Skogshöjden den 17 september Foto: SVT

Efter bombförsök och skjutningar: Nu skapar polisen specialgrupp

Uppdaterad
Publicerad

Under 2019 har ovanligt många skottlossningar och förberedelser till sprängdåd kommit in till polisen i Fyrbodal.

– Vi är lite oroliga för detta. Det är ingen som hinner ta ett helhetsgrepp, säger Sten-Rune Timmersjö, chef för grova brott vid polisen i Trollhättan.

Nu tillsätts en specialgrupp för att utreda brotten.

Specialgruppen, som inrättas nu under veckan, ska ta ett nygrepp över ett flertal utredningar som ligger öppna. Det handlar sex skottlossningar och två förberedelser till sprängdåd som ägt rum under 2019, något som Sveriges Radio P4 Väst var först med att rapportera. Man ska även titta på ett antal händelser som inträffade i slutet av 2018.

Det mest aktuella fallet var när en handgranat hittades i en bil i stadsdelen Skogshöjden i Trollhättan den 16 september. Händelsen fick stor uppmärksamhet eftersom delar av den intilliggande skolan fick utrymmas.

Leta gemensamma nämnare

Sten-Rune Timmersjö, chef vid Polisens enhet för grova brott i Trollhättan säger att man i var och ett av fallen samlar in en stor mängd information i utredningssyfte. Men att det sedan, enkelt uttryckt, stannar upp.

– Vi är lite oroliga för detta. Det är ingen som hinner ta ett helhetsgrepp över detta och kolla om det finns liknande saker eller om det är åtta isolerade händelser. Syftet med detta är att dom (gruppen) ska titta om det finns något gemensamt.

Finns det i nuläget någon uttalad misstanke om samband mellan några av de här brotten?

– Inte vad jag kan säga på rak arm. För det spretar väldigt geografiskt. Det är några i Trollhättan, några i Uddevalla och något ute i Munkedal.

Illegala vapen

Den gemensamma nämnaren för brotten är enligt Sten-Rune Timmersjö att det i alla händelser handlar om försök till att allvarligt skada, skrämma, en annan person.

– Det är ju också så att det inte är någon som går runt med ett lagligt vapen och skjuter sönder bilar. Utan det är ju illegala vapen som är ute på drift, och bara det är ju allvarligt, säger han.

I videon ser du vilka fall under 2019 som utredningsgruppen ska fokusera på.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.