Den krossade rutan på bilden tillhör inte någon av de aktuella bussarna. Foto: Västtrafik/TT

Efter bussattackerna – nu drar Västtrafik in trafiken

Uppdaterad
Publicerad

Först besköts en buss med luftvapen i onsdags. Inatt hände troligtvis samma sak. Nu drar Västtrafik in alla bussar i stadsdelen fram till åtminstone måndag.

Inga personer har kommit till skada i bussattackerna i Skövde de senaste dagarna. Men många drabbas nu ändå av händelsen. På lördagsmorgonen valde Västtrafik att dra in flera linjer förbi stadsdelen Ryd, med anledning av vad som hänt.

– Det är en ren säkerhetsåtgärd för att garantera att ingen blir skadad om detta skulle inträffa igen, säger Jens Holmberg, pressinformatör på Västtrafik.

Agneta Bäcklund bor i Södra Ryd och åker väldigt mycket buss. Under lördagen var det tänkt att hon skulle åka och träffa en väninna. Men nu blir det svårt.

– Jag tycker det är för bedrövligt, det som hänt. Det är inte klokt helt enkelt. Jag har inte varit med om liknande tidigare.

Tycker du Västtrafik gör rätt som drar in trafiken?

– Det är lite tudelat. Det är klart att man tycker synd om busschaufförerna som drabbas av det här. Men nu blir ju många fler som drabbas, som kanske verkligen behöver åka buss.

Sju hållplatser berörs

Linje 6 och Linje 10, förbi hela Södra Ryd är nu alltså indragna tills vidare. De hållsplatser som berörs är Myggdansvägen, Myggvägen, Fjärilens förskola, Näverstigen, Ryds Centrum, Spånvägen och Mellomkvarnsvägen. Beslutet togs gemensamt av Västtrafik och Nobina som kör bussarna.

– Vi ser jätteallvarligt på den här typen av incidenter, så det här beslutet gäller tills vidare. Sedan får vi ta ställning till om situationen förändras under den närmaste tiden så att vi får ta ett nytt beslut, säger Jens Holmberg.

Vad säger du till alla dom som behöver busstrafiken?

– Det är förstås tråkigt att vi tvingas ställa in trafiken. Men säkerheten måste gå först. Man får försöka hitta andra vägar att resa idag.

Båda attackerna har skett under kvällstid. Varför ställer ni in även dagsturerna?

– Man vill kunna garantera att det inte inträffar igen, och då är det nödvändigt att göra såhär. Men får vi skäl att köra trafiken igen så får vi göra det.

”Får ställa in träffen”

För Agneta Bäcklund så blir det svårt att ta sig någonstans idag.

– Jag ska se om det finns något annat sätt att åka på. Annars vet jag inte hur jag ska göra. Vi får helt enkelt ställa in träffen då, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer