Foto: SVT

Efter dödsolyckorna – nu höjs säkerheten vid järnvägsövergången

Uppdaterad
Publicerad
Trafikverket har nu inlett arbetet med att sätta upp ett nytt staket längs spåret i Stenungsund. När arbetet är färdigt kommer två järnvägsövergångar att stängas.

Fyra personer har mist livet vid samma järnvägsövergång i Stenungsund sedan 2010. Den senaste olyckan inträffade 30 maj då en 17-årig pojke avled.

Efter det sänktes hastigheten för tåg förbi övergången. Stenungsunds kommun och Trafikverket beslutade nyligen om att den aktuella övergången och ytterligare en övergång strax intill kommer att stängas. Innan dess ska det gamla staketet tas bort och ersättas med ett nytt högre staket.

– Folk tar den kortaste vägen oftast, och då blir det sådana här smitvägar och då ökar olycksrisken ännu mer, säger Bo Pettersson (S) som är kommunstyrelsen ordförande i Stenungsund.

Tillfällig lösning

Stängningen av övergångarna är dock en tillfällig lösning. Kommunen ska utreda alternativ och enligt Bo Pettersson kan det bli tal om en tunnel under, eller en bro över spåret.

– I bästa fall kan det dröja två år innan vi har en långsiktig lösning på plats, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer