På lördagen tar Högsbo Basket emot Umeå i Gothia Arena för den andra SM-finalen. Hanna Johansson och tränaren Robin Sandberg ser fram emot att bjuda publiken på den första SM-finalen på 43 år. Foto: Joel Sund/SVT

Efter finalknallen: Nu siktar Högsbo på guld

Publicerad

Årets överraskning i svensk basket är göteborgsklubben Högsbo. Nu väntar första SM-finalen på hemmaplan – på 43 år.

– Det är därför jag spelar. Man vill vara med om de här stora matcherna och spela inför fullsatt publik, säger Hanna Johansson.

2019 är ett bra år för basketen i västsverige. På torsdagen blev Borås basket klara för sin första SM-final någonsin efter att ha slagit ut de regerande mästarna Norrköping med 4 – 2 i matcher.

Och på damsidan har Högsbo gått från klarhet till klarhet i slutspelet. Laget har redan slagit ut de svenska mästarna från Luleå och i den första SM-finalen fick årets suveräner i grundserien, A3 från Umeå, erkänna sig besegrade för andra gången under säsongen.

Första finalen sen 1976

Senaste gången Högsbo var i SM-final var 1976 och efter vinsten i Umeå väntar nu en efterlängtad final på hemmaplan.

– Jag sa jättetidigt att vi ska gå till final, men då var det lite skratt. Men jag trodde på det stenhårt och då är det bara att gå in och köra, säger centern Hanna Johansson.

Det var inte många fler än just Hanna Johansson som trodde på finaldrömmen till en början. Högsbo startade årets säsong som nykomlingar i högsta ligan och slutade på en sjundeplats i serien.

Satsning på lokala produkter

Till och med tränaren Robin Sandberg medger att laget har överraskat honom.

– Jag kanske får erkänna till Hanna att hon hade rätt och hon visste mer inför säsongen och kände gruppen bättre än vad jag gjorde, säger han

Högsbo har satsat mycket på egna produkter. Förutom tre amerikanskor är hela truppen fostrad i Högsbo eller andra göteborgsklubbar. Något som både Johansson och Sandberg tror kommer märkas i hallen på lördag.

– Jag tror att Göteborg har längtat efter det här. Det känns av på trycket på biljetter och stämningen är helt fantastisk, säger Johansson och får medhåll av Sandberg.

– Jag vet att det kommer att tas till nästa steg på alla sett. Det kommer att vara mer folk och mer energi.

Uttagen i landslaget

Den rutinerade hemvändaren Hanna Johansson är en stor anledning till att laget är två matcher ifrån ett SM-guld.

Nu har hon också belönats genom att bli uttagen i landslaget.

– Det känns bra, jättekul. Jag har inte hunnit landa i det ännu. Nu är det fullt fokus på slutspelet så det får vi ta senare, säger hon.

Finalspelet avgörs i bäst av fem matcher. Nästa match spelas i Gothiahallen på lördagen.

För Borås basket väntar nu antingen Södertälje eller Jämtland i SM-finalen som avgörs i bäst av sju matcher. Första matchen i den serien spelas den 3 maj.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.