Mandatfördelning i Bengtsfors kommun efter valet 2018. Foto: SVT

Efter kritiken om SD-samarbete i Bengtsfors: C håller medlemsmöte

Uppdaterad
Publicerad

Centerpartiets i Bengtsfors beslut att låta Sverigedemokraterna ingå i ett tekniskt samarbete ihop med moderater och kristdemokrater möts av hård kritik från det egna partiet. Nu behandlas frågan akut på ett medlemsmöte under måndagskvällen.

I rikspolitiken är motståndet mot ett samarbete mellan C och SD kompakt. Men i Bengtsfors meddelade partiet förra måndagen att de tillsammans med moderater och kristdemokrater enats om ett valtekniskt samarbete, där de var överens om hur kommunens politiska poster skulle fördelas. Trots att Centerpartiets ordförande i Bengsfors, Per Jonsson, velat understryka att det var en teknisk samverkan – inte en politisk – mötte beslutet stort internt motstånd.

– Jag är mycket kritisk till det här agerandet. Det är helt oacceptabelt att ge Sverigedemokraterna inflytande till några politiska poster, sade Fredrik Christensson, riksdagsledamot och C:s ordförande i Fyrbodal till Dalslänningen.

Val 2018 Väst

Frågan upp på möte

Nu tas frågan upp akut på ett möte för Bengtsfors centermedlemmar under måndagskvällen. Dit kommer även Fredrik Christensson, för att förklara sin ståndpunkt.

Per Jonsson (C) i Bengtsfors tycker att frågan om samarbetet, som enligt honom ”rent politiskt inte har någon betydelse” fått orimligt stor uppmärksamhet. Han vill inte säga om de är beredda att backa men uttrycker det som att det ”inte är omöjligt att det finns andra lösningar”.

– Men det är dumt att gå in på det innan mötet, säger han.

Enda kommunen med C+SD-samverkan

Per Jonsson vill inte heller svara på varför han tror att Bengtsfors är Sveriges enda kommun där C och SD har någon form av samarbete.

– Det fanns skäl, men det är inget jag vill uttala mig om.

Inte oväntat kom även kritik även från Socialdemokraterna. Per Eriksson, Socialdemokraternas gruppledare i kommunen, säger att ett blocköverskridande samarbete mellan S+C+L skulle ge en tydlig majoritet med 19 av 31 mandat.

 – Jag ser annars en risk för ett rörigt politiskt läge utan tydligt ledarskap, säger han.

Mötet klart

Vid 21-tiden på kvällen var mötet klart, men inget slutligt beslut hade tagits. 

– Beslutet är att vi fortsätter diskussionen i den här frågan och slutligt resultat kommer efter fullmäktigemötet nästa måndag. Mer kan jag inte säga, berättar Per Jonsson i Bengtsfors. 

Fotnot: SVT Nyheter Väst har talat med Fredrik Christensson som säger att han inte har tid att intervjuas i dag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 Väst

Mer i ämnet