”Många har fått kraft och mod att söka stöd”, säger kurator Pauline Charlesworth. Foto: SVT

Efter #metoo – fler söker hjälp och stöd

Uppdaterad
Publicerad

Metoo-uppropet har fått fler att söka hjälp och stöd för att bearbeta sexuella övergrepp. Det är en effekt som stödcentrum för brottsutsatta i Göteborg märker av.

– Många har fått kraft och mod att söka stöd. De känner igen sig i andras berättelser, säger kurator Pauline Charlesworth.

Stödcentret drivs av sociala resursförvaltningen och är en samtalsmottagning dit göteborgare som utsatts för något brott kan vända sig för stöttning. 

Sedan oktober har mottagningen haft 29 ärenden som kommit in om sexualbrott. Motsvarande siffra samma period förra året var 19. En ökning med 52 procent och många av de utsatta hänvisar till #metoo.

– Det kan handla om allt ifrån ofredanden eller våldtäkter som man tidigare inte vågat berätta om, till att man är i en relation och känner att det som sker i relationen inte är bra. Andras vittnesmål och den debatt som nu pågår blir en bekräftelse på att det man utsatts för inte är okej, säger kurator Pauline Charlesworth på Stödcetrum för brottsutsatta.

Samtalsgrupp för föräldrar

Stödcentrum förbereder sig nu för att ta emot anhöriga som kan tänkas behöva stöd i kölvattnet av #metoo-rörelsen. Samtalsgrupper planeras för närstående, till exempel föräldrar, som kan ha behov av att träffa andra som haft någon i sin omgivning som öppnat upp och berättat om övergrepp.

– När den som utsatts för ett sexualbrott nu vågar berätta för sina närstående uppstår såklart oro och många frågor. Då kan det kännas bra som närstående att få komma till oss och prata och få hjälp att förstå vad som händer, säger kurator Pauline Charlesworth. 

Stödcentrum för brottsutsatta

Drivs av Social resursförvaltning och erbjuder samtalsstöd till personer som bor i Göteborg och har blivit utsatta för brott.

Det kan till exempel vara rån, misshandel, våldtäkt, stöld eller hot.

Hjälpen är kostnadsfri och även närstående och vittnen kan söka.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.