Aktivisten Elin Ersson begär ny rättegång efter misstankar om jäv. Foto: Adam Ihse/TT

Efter misstänkt jäv – nu begär Ersson ny rättegång

Uppdaterad
Publicerad

21-åriga Elin Ersson som försökte hindra ett flygplan att lyfta med en man som skulle utvisas begär nu att rättegången tas om, skriver SvD. Detta efter tidningens avslöjande om att en nämndeman kallat henne brottsling i sociala medier innan rättegången.

Elin Ersson dömdes tidigare i år för brott mot luftfartslagen för att ha försökt hindra ett plan från att lyfta. Trots besättningens uppmaningar vägrade hon sätta sig ned för att stoppa en utvisning.

I februari dömdes hon till dagsböter i tingsrätten.

Nu har hon överklagat domen, enligt Svenska Dagbladet. Tidningen uppger att hon begär att rättegången i tingsrätten ska tas om eller att det i andra hand ska tas upp i hovrätten.

Överklagandet kommer efter att SvD avslöjat att en politiker från Sverigedemokraterna, som satt som nämndeman i tingsrätten, redan innan rättegången kallat Elin Ersson för brottsling på facebook.

Nämndemannen är under utredning för jäv efter att facebook-inlägget blev känt och riskerar att bli av med sitt uppdrag som nämndeman. Enligt SvD ska rättens lagman Johan Kvart fatta beslut om nämndemannen på torsdag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.