Gunilla Gevreus vill att nästa regionpolischef i Västsverige ska vara stöttande, tillitsfull och med god värdegrund. Foto: SVT/TT

Efter polischefens avgång – så ska hans efterträdare vara

Publicerad

Stöttande, tillitsfull och med god värdegrund. Det är önskelistan för nästa regionpolischef i Västsverige.

– Det kan vara jättebra med en person utifrån organisationen, säger Gunilla Gevreus, polisområdeschef i Fyrbodal.

När beskedet kom under onsdagen att Klas Friberg, då regionpolischef över Västsverige, skulle bli chef för SÄPO var förvåningen stor i de egna leden. Dessutom skulle han sluta omgående och lämna regionen under en tillfällig ledning – redan nästa dag.

– Det kom som en överraskning, vi var inte förberedda alls på det och lite skakig blev jag. Jag har jobbat med Klas i många år och jag kommer sakna honom. Men det här är bra för Sverige, säger Gunilla Gevreus, polisområdeschef i Fyrbodal, en av polisregionens fem delar.

Bra med nytt blod

Jakten på en ny polischef är igång. Själv är Gunilla Gevreus inte intresserad av posten, men har en bild av vad hon skulle vilja se i Klas Fribergs efterträdare.

– Jag vill ha en chef som ger mig tillit och samtidigt finns som ett stöd och ett bollplank och också med en bra värdegrund, det är viktigt att vi jobbar vidare med de frågorna

Vill du se någon inifrån, eller kan det vara bra med nytt blod?

– Det kan vara jättebra med en person utifrån organisationen. Men det är viktigt att den kan sätta sig in i och förstå polisens breda uppdrag.

”Vi har stabilitet”

Under rekryteringsprocessen kommer Robert Karlsson, tidigare biträdande regionpolischef, fylla posten. Gunilla Gevreus tror att en ersättare skulle kunna vara på plats tidigast till sommaren och är lugn över perioden tills dess.

– Vi har en stor stabilitet i vår region och det är ju Klas förtjänst. Så det betyder inget på kort sikt, utan vi vet vad vi ska göra.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.