Runo Johansson (L), ny kommunstyrelseordförande i Tidaholm. Foto: Bosse Carlqvist/SVT

Nytt beslut räddar äldreboende – där alla redan flyttat: ”Väldigt respektlöst”

Uppdaterad
Publicerad

Kraftiga protester och en folkomröstning som gick emot politikernas beslut. Nu står det klart att det stängda äldreboendet Lindängen i Ekedalen utanför Tidaholm ska återöppnas.

– I praktiken betyder det att Lindängen blir ett äldreboende igen, säger Runo Johansson (L), nyvald ordförande för kommunstyrelsen i Tidaholm.

Hör Runo Johansson (L) i klippet om huruvida de som flyttats nu kommer kunna flytta tillbaka.

När den rådgivande folkomröstningen hölls i Tidaholm tidigare i höstas blev det en jordskredsseger för ja-sidan. 83 procent av de som röstade ville ha kvar äldreboendet Lindängen – trots att kommunen redan i maj hade flyttat samtliga boende.

Nu står det klart att boendet kommer att återöppna – eftersom att kommunfullmäktige genom folkomröstningen blev tvungna att ta upp frågan.

Socialnämnden tog beslut

Beslutet att flytta de boende för att kunna stänga Lindängens äldreboende fattades i socialnämnden, där det för tillfället fanns en majoritet som stödde förslaget från (S) och (V) för att spara pengar. Men den röda budgeten röstades sedan ner och nu finns en borgerlig kommunledning i Tidaholm, som alltså river upp nedläggningsbeslutet.

I maj flyttades de boende före folkomröstningen. Hur bra var det egentligen?

– Inte alls bra, det var väldigt respektlöst mot hela processen, säger Runo Johansson (L).

I klippet nedan ser du när de boende tvingades ut ur Lindängen i våras.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.