Den sjunde november kapades en Postnordlastbil. Mats Ståhlberg, regionchef på Postnord i västra Sverige, säger att de nya rutinerna gjort situationen tryggare för brevbärarna. Foto: SVT och Postnord

Efter hot och våld: Posten hämtas tidigare i nordöstra Göteborg

Uppdaterad
Publicerad

Rån, hot och våld mot brevbärare gör att Postnord ändrar sina rutiner i Angered, Gårdsten och Bergsjön. Nu ska en del postlådor tömmas på morgnarna istället för på eftermiddagen.

– Vi möts av en stor förståelse från de boende. Folk tycker att situationen är för jäklig, säger Mats Ståhlberg, regionchef för Postnord i västra Sverige.

GP var först med att rapportera om de nya rutinerna, som gäller sedan den 11 december. Det handlar om åtta postlådor i nordöstra Göteborg, där posten kommer hämtas redan klockan 9 på morgonen istället för klockan 17 eller 18 på eftermiddagen. (Se faktarutan för att få veta exakt vilka postlådor det gäller.)

Orsaken är den allt mer utsatta situationen för brevbärarna. Mats Ståhlberg, uppskattar att ett tjugotal incidenter inträffat under året. De har inte nödvändigtvis blivit fler – men grövre.

– Förr kan det ha skett stölder från en brevbärarcykel när brevbäraren varit i trappuppgången. Men nu rycker man en säck ur händerna på brevbäraren. Då uppstår en situation som är ganska hotfull, där våra anställda känner obehag.

”Vi möts av stor förståelse”

Den sjunde november inträffade den mest uppmärksammade stölden hittills, då två maskerade och beväpnade män tvingade till sig en av Postnords lastbilar i Lövgärdet.

Hur mår brevbärarna som blivit utsatta?

– Vissa mår dåligt och känner oro. Men vi har en bra dialog med dem och alla jobbar på.

Stenkastning mot brevbärare

Ändrade tömningstider är inte de enda åtgärder som Postnord har vidtagit för att öka brevbärarnas säkerhet.

– Det är det som är synligt utåt, men allt vi gör kan jag inte berätta om, säger Mats Ståhlberg.

Hur har brevbärarna upplevt de ändrade rutinerna?

– Vår personal är nöjd. Vi har inte haft några incidenter sedan vi gjorde det här – det är ett kvitto på att det blivit lugnare.

Igår strax efter lunchtid utsattes dock en brevbärare för stenkastning i nordöstra Göteborg då hen skulle leverera privata brev. Stenen träffade inte, men medarbetaren tvingades avbryta sitt arbete. Mats Ståhlberg säger att det kan bli aktuellt att se över ändrade rutiner även när det gäller brevleverans till privatpersoner.

LÄS MER: Postnord om den kapade bilen: Ingen post som sticker ut

LÄS MER: Ordningsvakter förbjuds jobba på Rymdtorget

Åtta postlådor får ändrade tömningstider

Från och med den elfte december hämtas posten redan klockan 9 på följande platser:

Angereds centrum

Rannebergen centrum

Gärdsås torg

Rymdtorget i Bergsjön

Gårdstens torg

Hjällbo centrum

Hammarkulletorget

Vaniljtorget i Lövgärdet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.