Foto: SVT

Efter skandalerna: Intraservice vill sparka tidigare chef

Uppdaterad
Publicerad

Göteborgs stad vill sparka en tidigare hög chef på Intraservice. Beskedet kommer efter en rad avslöjanden om missförhållanden på förvaltningen.

Avslöjanden om brister på Göteborgs stads förvaltning Intraservice har avlöst varandra sedan i våras. Såväl tidningen ETC, Göteborgs-posten och SVT Nyheter Väst har avslöjat dyra resor, fördyringar av projekt, och oprofessionella relationer mellan Göteborgs stad och externa leverantörer. Stadsrevisionen har gjort utredningar, och även polisanmälningar har gjorts.

Nu meddelar Intraservice att man försöker få en tjänsteman – som tidigare varit hög chef – sparkad.

Kritik mot Intraservice

– Slutförhandlingarna är imorgon, fredag, hoppas vi. Vår ansats är att avsluta anställningen, säger tillförordnad förvaltningsdirektör Håkan Sundkvist till SVT Nyheter Väst.

Enligt Håkan Sundkvist finns det många skäl för Göteborgs stad att vilja sparka tjänstemannen.

– Det är både resorna och de här kontakterna med en leverantör som varit oprofessionella. Det får aldrig finnas misstankar om att staden gynnar någon särskild i exempelvis upphandlingar eller andra processer i staden.

LÄS MER: Bjöd in till after work med leverantör – samma dag som utredning blev klar

Den tidigare chefen har varit avstängd sedan slutet av november. Intraservice har också tillsatt en utredning för att ta reda på hur bra man är på att styra verksamheten, och för att granska den aktuella IT-leverantören.

– Vi samarbetar med förvaltningen för inköp och upphandling där. Det här är en av våra största leverantörer. Det är viktigt att vi har en yrkesmässig relation som inte går att ifrågasätta.

Kan det bli tal om att säga upp avtalen med leverantören?

– Ja, men det vet vi inte än. Det finns ju regler man ska följa när man är leverantör till Göteborgs stad, och det behöver vi titta på nu.

Leverantören har enligt Håkan Sundkvist bytt ut sin kontaktperson gentemot Göteborgs stad, och vd:n har tvingats till ett möte med Göteborgs stad för att förklara sig.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kritik mot Intraservice

Mer i ämnet