Per-Arne Larsson, säkerhetschef Härryda kommun. Foto: Härryda kommun

Efter skjutningarna: Kommunen i krisberedningsmöte

Uppdaterad
Publicerad

På grund av helgens masskjutning i ett industriområde i Mölnlycke, där minst åtta personer skadades, har nu kommunen haft ett krisledningsmöte.

– Jag ser med bestörtning på det här, det är en allvarlig händelse, säger Per-Arne Larsson, säkerhetschef på Härryda kommun.

Det har nu gått två dagar sedan skottlossningen i en lokal i Mölnlycke utanför Göteborg. Minst åtta personer skadades, varav en allvarligt, och flera av de skadade ska tillhöra Hells Angels. En händelse som väcker starka känslor inom Härryda kommun, så under måndagsförmiddagen hölls ett krisledningsmöte på grund av det som hänt.

– Det är allvarligt och fruktansvärt tråkigt. Vi visste inte att en mc-klubb hade tillgång till den här lokalen, det har vi fått veta nu i efterhand, säger Per-Arne Larsson, säkerhetschef på Härryda kommun till SVT Nyheter Väst.

Extra vaksamhet på skolor

För att stilla den eventuella oro som finns bland invånarna efter det inträffade ska nu kommunen gå ut med information på bred front. Rektorer på alla skolor i Mölnlycke har fått information om skottlossningen så att de i sin tur kan informera eleverna. Det har också lagts ut text på Härryda kommuns hemsida där de bland annat skriver att det rör sig om ett bråk mellan olika kriminella gäng.

– Vi kommer också att se till att elevhälsan på skolorna är extra vaksamma och beredd att möta elever som kanske är oroade över det som hänt.

Hade ni kunnat göra något för att förebygga skjutningarna?

– Nej, vi hade inte kunnat förebygga något. Det här är ett industriområde med olika typer av företag som inte har utmärkt sig negativt på något sätt. Vi såg inte detta komma, säger han.

Politiker upprörs

Helgens skottlossning har också väckt starka känslor hos den politiska ledningen.

– Jag blev mest av allt upprörd och irriterad över att något sådant här sker. Vi behöver skapa en större trygghet i samhället och då behövs det mer resurser till polisen och rättsväsendet, säger Per Vorberg, (M) ordf i kommunstyrelsen i Härryda kommun.

Per Vorberg (M), ordförande i kommunstyrelsen i Härryda kommun. Foto: Härryda kommun

Även oppositionsrådet Patrik Linde (S) upprörs av det som hänt:

– Det är otäckt och skrämmande. Det här är ju ett vanligt industriområde där folk som inte har med det här att göra vistas så oskyldiga kan drabbas, säger han till SVT Nyheter Väst.

Vad ska ni göra nu för att det här inte ska hända igen?

– Vi får sätta oss ner och diskutera varför det hänt och om det hade kunnat förebyggas. Jag har inga givna svar nu, säger Patrik Linde (S).

Patrik Linde (S) oppositionsråd i Härryda kommun. Foto: Härryda kommun

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.