Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Starta klippet för att se när Waiwai-folket återser sitt kulturarv. Foto: Anna Adersjö/SVT

Efter storbranden i Brasilien – urfolket Waiwai återser sitt kulturarv i Göteborg

Uppdaterad
Publicerad

I Göteborg finns en av världens största samlingar av föremål från just urfolket Waiwai. Genom ett forskningsprojekt mellan Brasilien och Världskulturmuseet i Göteborg har en delegation anlänt från Amazonas regnskog nyligen varit i Göteborg för att återse några viktiga föremål.

– Det är ett hundraårigt hantverk som våra förfäder har skapat, säger Joao Waiwai, en av representanterna från Waiwai folket.

Starta klippet för att se när Waiwai-folket återser sitt kulturarv.

Waiwai folket är totalt ungefär 5 000 personer boende i både Brasilien och Guyana. När nationalmuseet i Rio de Janeiro brann ner 2018 gick mängder av historiskt och kulturellt viktiga föremål gick förlorade. Då kom Vetenskapsrådet med en utlysning om att digitalisera samlingar. Så nu arbetar Världskulturmuseet med att skapa en tillgänglig föremålsdatabas som inte kräver bredband men ändå är rik på information.

– Vi vill byta kunskaper och erfarenheter och fylla databasaen med Waiwaifolkets nya kunskaper om föremålen. För att få in nya tankar och perspektiv, säger Adriana Muñoz, Amerikaintendent på Världskulturmuseerna.

En 100 år gammal historia

Historien om hur det kommer sig att över 300 föremål från ett urfolk i Brasilien hamnat i Göteborg tar sin början år 1913.

Erland Nordenskiöld var chef för Göteborgs Etnografiska museum och professor i etnografi vid Göteborgs högskola. Hans stora intresse var just Amerika.

– Han gjorde fem resor och samlade på föremål, vilket även hans studenter gjorde, säger Adriana Muñoz.

Erland Nordenskiölds vision var, enligt Adriana Muñoz, att göra en encylopedi för föremål relaterade till olika kulturer. I dag finns det cirka 100 000 olika objekt och ungefär ett föremål från varje grupp i Latinamerika.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.