Foto: JESSICA GOW / TT

Efter SVT:s avslöjande: Rektorerna får höjd lön

Uppdaterad
Publicerad

Nu väljer Angereds stadsdelsförvaltning att ta emot bidraget från staten som ska gå till att höja löner för rektorer i särskilt utsatta områden. Man skjuter samtidigt till egna medel för att alla rektorerna i området ska få ett lönelyft på 10 000 kronor.

Efter SVT Västs avslöjande om att stadsdelen Angered valt att tacka nej till bidrag från staten till sju av sina rektorer, kommer nu en glädjande nyhet. Samtliga rektorer i särskilt utsatta områden i Angered kommer att få ett lönelyft, det meddelar stadsdelsförvaltningen.

– Arbete i särskilt utsatta områden kräver extra yrkesskickliga rektorer. Det har varit vår utgångspunkt hela tiden. Vi gör den här kompletteringen för att inte förlora värdefull kompetens, säger Rickard Ernebäck, stadsdelsdirektör i Angered.

Rektorslöner i Angered

Tretton rektorer får pengar

Enligt Rickard Ernebäck gav Skolverkets beräkningar ett snett resultat i Angered, då en del rektorer skulle få bidraget och andra inte. Skolverket hade inte haft med asylsökande elever i sin statistik, en faktor som spelar roll för skolorna i Angered enligt stadsdelsdirektören.

– Flera rektorer som verkligen borde fått det, fick ingen tilldelning. Därför valde jag att fatta beslut om att vi skjuter till pengar från stadsdelen för att höja lönen för alla rektorer som arbetar i särskilt utsatta områden. Detta gör vi samtidigt som vi tar emot statsbidraget, säger Rickard Ernebäck.

Nu ska alltså samtliga rektorer i Gårdsten, Lövgärdet, Hjällbo och Hammarkullen få ett lönetillägg på 10 000 kronor per månad, för läsåren 2017 och 2018. Totalt handlar det om tretton rektorer, varav sju sedan tidigare blivit utvalda av Skolverket för att få bidraget.

LÄS MER: Politiker om uteblivna bidrag: ”Förbannad”

Ingen koppling till rapportering

Att beslutet kommer nu, efter SVT Nyheter Västs rapportering om Angereds beslut att tacka nej till bidraget, har ingen koppling enligt Richard Ernebäck.

Vad fick er att ändra er?

– Vi har under den här veckan haft en dialog om hur vi ska hantera den här frågan. Det som sas från början var att alla ska få del av pengarna, så det är den frågan vi har jobbat på, att hitta en lösning som kan inkludera lite fler istället.

Är det för att vi lyfte frågan som ni började tänka kring detta?

– Min uppfattning är att det vi vill att rektorer ska ha bra löner. Och vi har under ganska många år, på de skolor som har lite större utmaningar, haft en lönepolicy med bra lönesäkring. Det är väl den diskussionen som vi har fångat upp ordentligt nu, säger Richard Ernebäck.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Rektorslöner i Angered

Mer i ämnet