Chefen anklagas bland annat för att ha stulit pengar från en matsal men också för att ha satt i system att frångå regelverk och kollektivavtal, skriver GP. Foto: TT

Efter SVT:s avslöjande – stenhård kritik mot Göteborgs spårvägar

Uppdaterad
Publicerad

I somras avslöjade SVT Nyheter Väst en rad fall av misstänkta oegentligheter inom Göteborgs spårvägar. Nu får bolaget också hård kritik och en anmärkning från Stadsrevisionen som granskat verksamheten.

Det var i somras som SVT kunde berätta om totalt sju olika visselblåsare som larmade om allvarliga missförhållanden på det kommunala bolaget. Misstankarna då gällde vänskapskorruption, jäv och felaktiga upphandlingar.

– Det var chefer på alla nivåer som hade bett sig märkligt, med anställningar som inte gått rätt till och mycket annat, säger Lars Bergsten (M), avgående ordförande i Stadsrevisionen till SVT Nyheter Väst

Göteborgs spårvägar får nu en anmärkning av stadsrevisionen. Det är den hårdaste kritik som revisionen kan ge ett kommunalt bolag.

– Det är för att det här är jätteallvarligt. Och trots att det uppdagades under sommaren så har styrelsen i bolaget varit passiv och oengagerad.

Göteborgs spårvägar får också kritik för brister i sitt arbetsmiljöarbete, något som Stadsrevisionen tidigare haft synpunkter på.

Två chefer togs ur tjänst

Under hösten togs två chefer ur tjänst efter de misstänkta oegentligheterna. Men i övrigt har få åtgärder vidtagits, uppger stadsrevisionens ordförande, som också säger att problemet troligtvis funnits en tid.

– Det här har säkert pågått i flera år, för det här uppstår inte över en natt, säger Bergsten.

VD:n ”Ledningen har inte varit passiv”

I september fick Göteborgs spårvägar en ny tillförordnad VD. Han uppger att ledningen i företaget varit allt annat än passiv.

– Sedan vi fick de här rapporterna så har vi genomfört en rad åtgärder. Bland annat har vi har möten varje månad med alla våra chefer där vi tar upp just de områdena som omämndes i whistleblower-tipsen, säger Nils Gunnar Erntson.

Fyra personer har fått lämna sina tjänster sedan misstankarna om jäv kom fram, inklusive de två cheferna som stängdes av i höstas, uppger Erntson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer