Per Holm från Demokraterna vill se mer uppföljning från socialtjänsten. Foto: SVT

Efter granskningen: Demokraterna vill se uppföljning från soc

Uppdaterad
Publicerad

Demokraterna i Göteborg vill att socialtjänsten ska redovisa hur barn och unga som tvångsvårdas på statliga institutioner har det. 

– Vi får aldrig veta hur det går för de som vi betalar enorma summor för, säger Per Holm (D).

Flera politiker på lokal och nationell nivå har reagerat starkt på SVT:s reportage om ungdomshemmet Björkbacken i Göteborg.

Idag lägger Demokraterna (D) i Göteborg ett yrkande i samtliga socialnämnder i staden där de efterfrågar att socialtjänsten börjar redovisa hur sociala insatser upplevs av de som mottar dem.

– Vi får aldrig veta hur det går för de som vi betalar enorma summor för, säger Per Holm (D), ledamot i Göteborgs stads socialnämnd centrum.

Bakgrunden är intervjuerna med de många flickor som vistats på Björkbacken som SVT gjort, och som visar att flickor under flera års tid utsatts för kränkningar, hot och våld på ungdomshemmet.

– Det borde inte vara grävande journalister som lyfter dessa frågor, det borde vi politiker känna till. Det är vi som har makten att förändra och påverka, säger Per Holm (D).

Ska få frågor

Demokraterna vill se att socialtjänsten får i uppdrag att samla in svar från de som får sociala insatser i kommunen och sedan redovisar detta på en regelbunden basis till politikerna, precis som man gör med budgetfrågor.

– Placerade barn och ungdomar ska få frågor; hur trivs du, hur har du det? I systematiserad form. Så att vi får en helhetsbild av situationen, säger Per Holm.

Göteborgs stad lägger varje år stora summor på att tvångsplacera barn och unga på statliga institutioner. Demokraterna vill att det tydligt ska framgå vilka effekter insatserna har.

– Vi tycker det är välinvesterade pengar om de får en adekvat och riktig och vettig behandling och omvårdnad, säger Per Holm.

Du tror inte att arbetsbelastningen på socialtjänsten kommer bli för stor om detta går igenom?

– Då får vi se över situationen för handläggargruppen, så att de får mer tid till klientarbetet.

Läs mer om SVT:s granskning här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.