Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Tor Segerbo, chef för vattenärenden på Länsstyrelsen i Västra Götaland svarar på tre frågor om den före detta vågkraftsparkens framtid. Foto: Fortum, Lisa Johansson/SVT

Tre frågor om: Vågkraftsparken i Sotenäs

Publicerad

Länsstyrelsen kommer nu ha regelbundna samtal med företaget Flowocean som äger vågkraftsparken i Sotenäs. 

– Det kan inte uteslutas att vi återigen går in och begär att tillståndet ska återkallas, säger Tor Segerbo, enhetschef på Länsstyrelsen i Västra Götaland. 

2020 ville Länsstyrelsen i Västra Götaland att mark- och miljödomstolen skulle återkalla tillståndet för vågkraftsanläggningen utanför Kungshamn. Men det stoppades när ägarbolaget Flowocean kunde presentera sina planer för framtiden. 

När SVT Nyheter Väst nu frågar länsstyrelsen varför inget händer på platsen säger Tor Segerbo, chef för vattenärenden, att man framöver kommer ha mer regelbunden kontakt med företaget. 

–  Vi kommer att bevaka detta varje år och varje år kommer vi göra en ny bedömning, säger han. 

”Ha tålamod”

Flowocean vill använda området som en testanläggning för flytande vindkraft. Men enligt vd Cristoffer Kos återstår minst två år av utveckling innan det kan bli tal om något konkret projekt på platsen. 

Länsstyrelsen ser inte att detta påverkar tillståndet – som löper fram till 2030. 

– Avsikten är att det ska vara en försöksanläggning och då får man ha tålamod med att det tar tid, säger Tor Segerbo.

Kan bli kvar på havsbotten

Energibolaget Fortum står som ekonomisk garant för att havsbotten ska återställas när tillståndet löper ut. Men det är ändå inte självklart att de fundament och ställverk som nu står på 25 meters djup kommer att plockas upp.

– Det är inte nödvändigtvis så att ett återställande är positivt. Det beror på vilka metoder man använder, hur mycket det grumlar och vad det finns för risk för spridning av andra ämnen som är oönskade i ekosystemet och så vidare, säger Tor Segerbo.  

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.