Skyltproblemen gäller vagnar av modellerna M31 och M32 (bilden). I maj-juni påbörjas arbetet med att byta skyltsystem. Foto: SVT

Efter två års problem – spårvagnarna får rätt skyltar

Uppdaterad
Publicerad

Bristen på riktig skyltning på spårvagnar har pågått sedan åtminstone hösten 2019. Resenärer har gått på fel vagn, blivit förvirrade och irriterade och kommit för sent till jobbet,

– Det här borde varit klart för länge sedan, medger Robert Lindberg, presschef på Göteborgs Spårvägar.

Den bristande skyltningen på spårvagnarna beror på att leverantören av skyltsystemet gick i konkurs 2019. Göteborgs Spårvägar gjorde då en upphandling enligt lagen om offentlig upphandling.

– Anledningen till att det tagit så här lång tid är att det skett flera överprövningar. När vi bestämt oss för en viss leverantör har andra leverantörer överklagat. Och detta har skett flera gånger, säger Robert Lindberg, presschef på Göteborgs Spårvägar.

Nytt avtal

Nyligen har man ändå tecknat ett avtal med en ny leverantör för destinationsskyltarna. I maj-juni påbörjas arbetet med att göra om skyltsystemen. Det tar cirka en vecka per vagn – och det rör sig om totalt 144 vagnar av modellerna M31 och M32. Med andra ord lär det ta månader innan samtliga vagnar är åtgärdade.

– Vi vågar inte lova något slutdatum på grund av corona, säger Robert Lindberg.

Analog nödlösning

Enligt honom har man haft tillfälliga, analoga skyltar i fönstret på de spårvagnar vars skyltar släckts. Men de skyltarna ger inte passageraren Rauli Säntti mycket för:

– Det är pyttesmå gula lappar, inte mycket större än en cigarettask och svåra att se. Detta hade kunnat åtgärdas på ett bättre sätt från första början. Nu har eländet istället gjort att folk blir irriterade och förvirrade och kommer för sent till jobbet, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer