Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Starta klippet för att följa med till Norra Biskopsgården och se Jonas Attenius (S) förklara sina tankar om modersmål i klassningen av utsatta områden och hur han ser på partikollegan Anders Ygemans utspel i frågan. Foto: Julia Kero/SVT

Efter Ygemans utspel – S i Göteborg vill att minst hälften har svenska som modersmål

Uppdaterad
Publicerad

Integrationsministern Anders Ygeman (S) har öppnat för att begränsa andelen med utomnordisk bakgrund i utsatta områden. Utspelet väcker nu debatt i Göteborg – här vill Socialdemokraterna att minst 50 procent av invånarna i utsatta områden ska ha svenska som modersmål. Men Moderaterna håller inte med.

– Det viktiga är att majoriteten i ett område har svenska som modersmål, säger Jonas Attenius, toppolitiker för Socialdemokraterna i Göteborg.

Debatten drog igång efter migrations- och integrationsministers utspel i frågan, Anders Ygeman (S) öppnade upp för att ta med etnisk bakgrund i klassningen av utsatta områden. Han nämnde att det exempelvis kan handla om att varannan boende har utomnordisk bakgrund, vilket Dagens Nyheter var först att berätta om. 

Val 2022

Jonas Attenius vill inte låsa fast sig vid vilken definition som ska användas, som exempelvis utomnordisk eller utländsk bakgrund, men i sak vill han att man på något sätt ser till modersmål i klassningen av utsatta områden.

Kritiseras av Moderaterna

Det möter kritik från Axel Josefson (M), kommunstyrelsens ordförande.

– Det är kriminaliteten vi ska bekämpa och inte var människor kommer ifrån, säger han.

SVT Nyheter träffade de båda politikerna i norra Biskopsgården, på Hisingen i Göteborg. Här har nära nio av tio invånare utländsk bakgrund, det vill säga är utrikes födda eller med två utrikes födda föräldrar. Sex av tio är själva födda utanför Norden, enligt SCB. 

Hör varför Socialdemokraterna vill begränsa andelen som inte har svenska som modersmål – och om varför Moderaterna är kritiska, i klippet. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2022

Mer i ämnet