Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Eiwe har cancer och får sjukhusvård i hemmet. Se när han får besök av sjuksköterskorna från Drottning Silvias sjukhus i Göteborg. Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Cancersjuke Eiwe får sjukhusvård i hemmet – nu ska Sahlgrenska utöka insatserna

Uppdaterad
Publicerad

Sedan pandemin 2020 har cancersjuka barn som hör till barncancerkliniken på Drottning Silvias sjukhus i Göteborg kunnat få sjukhusvård i hemmet. Nu gäller det även barn med andra sjukdomar än cancer.

– Det underlättar verkligen för oss nu när vi inte behöver åka till sjukhuset för varje provtagning  eller varje behandling som ska göras, säger Emma Lilja, mamma till Eiwe, som får en del av sin vård hemma.

Se i klippet när Eiwe får besök av barnsjuksköterskorna

Det var fredagen den trettonde i år som familjen Lilja fick veta att deras treårige son Eiwe hade insjuknat i cancer.

– Allting vändes upp och ner över en dag. Det värsta någon kan säga är att ens barn har cancer, säger Emma Lilja, som är mamma till treårige Eiwe.

Maria Lönn och Josefin Westerberg, barnsjuksköterskor och teamet för sjukhusvård hemma, Sahlgrenska universitetssjukhuset. Foto: SVT/Helena Josefsson

Nu har fler barn än de som har cancer möjlighet att få specialistsjukvård i hemmet med hjälp av ett nytt team på Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Göteborg.

Sedan starten i september har närmare 200 hembesök gjorts i Göteborg hos ett 50-tal patienter, mellan noll och 18 år. De två barnsjuksköterskorna som teamet består av är Maria Lilja och Josefin Westerberg. De har varit hemma hos barn som bland annat haft rosfeber, borrelia och urinvägsinfektioner.

Det är inte diagnosen som avgör möjligheten till vård i hemmet, utan det är om vården kan ges lika säkert som på sjukhus

– Det kan handla om provtagningar, att ge cytostatika, läkemedel eller omläggningar av katetrar. Vi ser att barnen är trygga i sin hemmiljö när vi besöker dem, säger hon.

Anna Pihlström, projektledare sjukhusvård i hemmet.

Brist på vårdpatser

Hembesöken sker på dagtid och vardagar men tanken är att det successivt ska utökas till kvällar, helger och eventuellt också på nätter.

– Det är ju brist på sjuksköterskor, men vi har rekryterat en barnsjuksköterska till och tanken är att utöka det ännu mer, säger Anna Pihlström, projektledare sjukhusvård i hemmet.

Handlar det inte mest bara om att spara pengar då sjukhuset slipper ha så många dygnet-runt-patienter?

– Den största vinsten är för patienten. Samtidigt är det billigare att ha en vårdsäng hemma än på sjukhus och det är brist på platser. Det här innebär också att vi kan ta emot fler svårt sjuka patienter på sjukhuset, säger hon

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer