Inspektionen för vård och omsorg kräver nu att kommunen ska betala 450 000 kronor i straffavgift. Foto: Vilhelm Stokstad/TT

Familj fick vänta på hjälp i ett år

Uppdaterad
Publicerad

När Kungälvs kommun beviljat avlastning för föräldrarna till ett barn med funktionsnedsättning tog det nästan ett år innan hjälpen kom. Nu riskerar kommunen nästan en halv miljon kronor i straffavgift.

Föräldrarna i familjen ansökte om avlastning fem nätter i veckan för att få hjälp med barnets omvårdnad.

Kungälvs kommun ansåg dock att familjen endast hade rätt till hjälp en natt i veckan, vilket fastslogs av socialnämnden.

IVO

Fick vänta ett år

Men trots att insatsen beviljades fick familjen vänta i nästan ett år innan det verkställdes.

Beslutet har också överklagats av föräldrarna och kammarrätten slog fast att insatsen skulle ökas till två nätter i veckan.

Enligt Inspektionen för vård och omsorg (Ivo), var väntetiden inte acceptabel och nu vill Ivo att kommunen ska betala 450 000 kronor i straffavgift för att inte ha inlett stödinsatserna tidigare.

Kräver straffavgift

Enligt kommunen har föräldrarna tackat nej till insatsen under tiden, men något sådant finns inte dokumenterat och därför väljer Ivo att bortse från uppgifterna.

Nu är det upp till förvaltningsrätten att fatta beslut i ärendet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

IVO

Mer i ämnet