Kai Johan Jiang, grundare av elbilstillverkaren Nevs, säljer alla sina aktier i bolaget. Den kinesiska bostadsjätten Evergrande är nu ensam ägare. Bilden tagen vid ett tidigare tillfälle. Foto: SVT

Elbilstillverkaren Nevs grundare lämnar företaget

Uppdaterad
Publicerad

Kai Johan Jiang köpte Saabs konkursbo och grundade elbilsbolaget Nevs. Men nu säljer han samtliga sina aktier. Till Sveriges Radios Ekot säger han att han inte har de pengar som krävs för att vara kvar som delägare.

Beslutet innebär att det kinesiska fastighetsbolaget Evergrande, som redan var huvudägare, nu blir ensam ägare till Nevs.

Kai Johan Jiang säger alltså till Ekot att han var tvungen att sälja aktierna – det krävs framöver investeringar i miljardbelopp, och de pengarna har han inte. För fabriken i Trollhättan ska beslutet inte betyda någonting alls:

– Evergrande kommer inte att lägga ner verksamheten i Trollhättan. Tvärtom. Evergrande satsar väldigt hårt på Nevs i Trollhättan, säger han till Ekot.

Ingen produktion

För närvarande pågår dock ingen produktion alls i Trollhättefabriken.

– Vi kommer inte ha någon massproduktion i Trollhättan innan 2023 någonstans, säger Nevs vd Stefan Tilk till Ekot.

Se en tidigare intervju med Kai Johan Jiang nedan:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.