Foto: TT / arkiv

Eldningsförbud i flera Västsvenska kommuner

Uppdaterad
Publicerad

I Trollhättan har det varit eldningsförbud i snart en vecka. På grund av hög brandrisk införs nu förbud även i Mariestad och Skövde kommun.

Det är kommunen som i samråd med räddningstjänsten fattar beslut om eldningsförbud. Vid mycket hög brandrisk i hela länet kan även Länsstyrelsen besluta om länsövergripande eldningsförbud.

Eldningsförbud innebär att det inte är tillåtet att grilla, elda eller använda stormkök utomhus i skog och mark. Det är heller inte tillåtet att bränna ved, kol eller ris. Syftet med förbudet är att förhindra skogsbrand.

Trollhättans kommun är det eldningsförbud sedan 16 juli och under veckan kommer förbud även införas i Mariestad och Skövde kommun. Eldningsförbuden gäller tills vidare. Även Tibro kommun har infört eldningsförbud från och med 20 juli.

I klippet hör du Bosse Andersson på räddningstjänsten i Göteborg berätta vad man som privatperson kan tänka på.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Det är just nu stor brandrisk i Västsverige. Arkivbild. Foto: TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer