Foto: SVT och TT

Eldningsförbud i hela länet

Publicerad

Det råder nu eldningsförbud i samtliga 49 kommuner i Västra Götaland. Det uppger Länsstyrelsen.

– Folk ringer oss flera gånger om dagen och ställer frågor kring eldning. Vi uppmanar alla att låta bli alla former av eldning, säger Eija Suhonen, säkerhetskonsulent på Länsstyrelsen.

Att det brinner på många håll i landet kan inte ha undgått någon vid det här laget. Och på grund av den stora brandrisken i skog och mark råder det nu eldningsförbud i hela länet.

– Vi vill ju inte ha det som i till exempel Jämtland, Gävleborg och Dalarna där det brinner nu, det är ju alldeles förskräckligt, säger Eija Suhonen till SVT Nyheter Väst.

Försiktig med gnistor

Eldningsförbuden är utfärdade av kommunerna och gäller tills vidare. Förbuden innebär generellt att man inte får göra upp eld utomhus eller grilla på marken.

– Det är inte heller tillåtet att elda på fasta grillplatser längre, och absolut inte med engångsgrillar. Vi uppmanar också alla att vara försiktiga med gnistor från eventuella maskiner. Åsknedslag kan vi däremot inte styra över.

Eija Suhonen rekommenderar folk att hålla koll på sitt område när det gäller eldningsbudet via SMHI:s och kommunernas hemsidor och även en app som heter skogsbrand. Nästa vecka väntas ännu varmare och torrare väder i länet vilket innebär att brandrisken ökar ytterligare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.