Patrik Tedsjö vd för Wood´s flyttar in i gamla Electrolux i Mariestad. Foto: SVT/Wood´s

Electrolux lokaler i Mariestad får nytt liv

Uppdaterad
Publicerad

2020 gäller nya miljövänligare krav från EU på kylgas. Det har lett till att Electrolux gamla lokaler i Mariestad har fått nytt liv.

År 2020 ska enbart den miljövänliga gasen R-290 få användas enligt nya EU-direktiv. Och nu handlar det om att Sverige måste ställa om – kylgasen R-290 används bland annat i kyl, frys och luftkonditionering och nu behöver det bytas ut.

Men det är tack vare det EU-kravet som Patrik Tedsjö, vd för Wood's, nu installerat sig i Electrolux tidigare lokaler i Mariestad. Där ska det produceras miljövänliga luftavfuktare.

– Idén föddes för ett år sedan ungefär. Vår produktion som låg i Kanada var inte så intresserade av att göra den satsningen som krävdes för att uppnå EU:s krav. Så därför beslutade vi att flytta produktionen, berättar han för SVT Nyheter Väst.

Anställs lokalt

Men företagets luftavfuktare kommer inte bara vara miljövänliga, de sägs även ha högre effektivitet.

– Gasen är helt miljövänlig – det vill säga att det inte kommer påverka växthuseffekten. Men gasen innebär också en förbättrad effektivitet, säger Tedsjö.

Det är ingen personal som kommer att flytta med från Kanada utan arbetarna i produktion anställs i Mariestad.

– Vi har en åtta till tio anställda som arbetar i produktionen som är anställda härifrån. Tillsammans med vår samarbetspartner Prodma kommer vi ha ungefär 85 personer.

Det innebär att antalet fabriksanställda snart är lika många som när Electrolux hade produktion där för ett år sedan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer