Elever tar strypgrepp på lärare Foto: SVT

Elever tar strypgrepp på lärare

Uppdaterad
Publicerad

Mer än 20 arbetsskadeanmälningar om sparkar, strypgrepp och våld med tillhyggen – bara sedan i julas. Situationen för personalen på Fiskebäcksskolan i Göteborg har blivit ohållbar menar personalen som nu slår larm till Arbetsmiljöverket.

Det handlar om några stycken elever som är våldsamma och utåtagerande. Personalen har fått ta emot hot, bett, slag, sparkar och strypgrepp. Flera av lärarna har berättat att de känner ett obehag för att gå till jobbet och en oro inför ovissheten över vilket våld som ska komma.

– Jag bedömer händelserna som mycket allvarliga. Det har varit jobbiga saker och lärarna måste få hjälp att bearbeta dessa och få lugn och ro, säger Elisabet Mossberg som är ordförande för Lärarförbundet i Göteborg.

Situationen har förvärrats

Rektorn berättar om elever som blir pressade av att gå i stora klasser och som inte klarar av att hantera krav. Han tycker att man gjort flera försök att komma till rätta med problemen -  avsatt mer personal, plockat ut de stökiga barnen i mindre grupper, haft samtal med föräldrarna. Men ingenting har hjälpt. Situationen har istället förvärrats sedan i höstas och efter jul har mer än 20 arbetsskadeanmälningar gjorts.

– Vi försöker med de verktyg vi har och för det mesta brukar vi lyckas, men här har det varit svårt, säger Mats Lind som är rektor på Fiskebäcksskolan.

Men då har ni inte gjort tillräckligt?

– Nej, men vi måste ändå fortsätta på den här linjen. Vi får försöka sätta in ännu mer resurser, sätta in handledning och göra nya gruppkonstellationer i hopp om att få ordning på det, säger han.

Ohållbar arbetsmiljö

Facket tycker att det gått så långt att skolan nu är en ohållbar arbetsmiljö för inblandad personal. De insatser som gjorts är inte tillräckliga anser man och slår därför larm till Arbetsmiljöverket.

– När skolan inte tagit itu med de problem som finns, utan att det står utan åtgärd i systemet så måste man ta ett samlat grepp. När vi gör en sådan här anmälan så ber vi arbetsgivaren att göra en arbetsmiljöåtgärd och det måste göras före nästa fredag, säger Elisabet Mossberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.