Under torsdagen hålls ”The Elephant Ball” i Göteborg – för att samla in pengar för att rädda utrotningshotade elefanter. Foto: SVT

Elfenben beslagtogs på Landvetter

Uppdaterad
Publicerad

I augusti beslagtog tullen på Landvetter flera föremål som misstänks vara elfenben. Nu utreds händelsen som artskyddsbrott.

Situationen för elefanterna är mycket kritisk och de senaste åren har tjuvjakten ökat dramatiskt. Även om tullen hittills inte gjort några stora beslag av hela betar så görs varje år beslag av föremål som är gjorda av just elfenben.

Beslag på Landvetter

Så sent som i augusti i år beslagtog tullen vid Landvetter flygplats i Göteborg flera olika föremål som misstänks vara gjorda av elfenben och Tullverket utreder nu ett misstänkt artskyddsbrott.

– Alla inom EU har ett ansvar att veta att de inte ska köpa souvenirer som misstänks komma från elfenben, ändå sker det kontinuerligt. I augusti beslagtog vi bland annat ett armband, halsband och något form av rör som vi misstänker komma från elfenben och nu pågår en utredning om ett eventuellt artskyddsbrott, säger Johan Rehnquist, nationell specialist på Tullverket i Göteborg.  

Straffskalan för artskyddsbrott sträcker sig från dagsböter och upp till två års fängelse. Skulle artskyddsbrottet vara grovt skulle det kunna sluta med fyra års fängelse.

– Som turist ska man aldrig köpa något som kommer från eller som man misstänker kan ha suttit på ett djur eller liknar elfenben, man har ett aktivt val där. Köper man något som är av elfenben så är man direkt med och finansierar grovt kriminella närverk, det måste man vara medveten om, säger Daniel Roth som är Zoolog på Borås djurpark.

Kartlägga smugglare

Elefanterna jagas och slaktas av tjuvskyttar, de är ute efter betarna som på svarta marknaden är värda flera miljoner styck. Betarna skickas sedan vidare via ett transitland, ofta inom EU och sedan vidare till Asien.

På Tullverkets underrättelsetjänst i Göteborg jobbar man med att kartlägga olika vägar som smugglarna använder inom EU och just nu jobbar de också extra mycket med att få till bättre kontroller.

Både FN och EU har frågan om det kritiska läget för elefanterna högt på sin agenda och frågan om Sverige är ett transitland för smuggling av elfenben är inte helt enkel. Tullverket vet helt enkelt inte vad som sipprar igenom och dessutom skulle mindre flygplatser som exempelvis Landvetter också kunna vara extra lockande för smugglarna.

– Jag har också funderat i de banorna, det finns alltid risker och det är det vi försöker täppa till nu. Men oftast är det de stora flygplatserna med de största flödena där transiten förekommer. Vi får dagligen besked om stora beslag på flygplatser inom EU, säger Peter Magnusson på Tullverket.

Enligt zoologen Daniel Roth är elefanternas extremt utsatta situation en viktig och angelägen fråga som behöver uppmärksammas på alla sätt.

På torsdag hålls en stor välgörenhetsgala i Göteborg ”The Elephant Ball” just för att samla in pengar för att kunna rädda elefanterna från utrotning. Galan arrangeras av organisationen ”The perfect world foundation” som för tre år sedan samlade in över tre miljoner som direkt gått till arbetet med att rädda noshörningarna.

– Det är dags att beslutsfattare att vakna till. Min känsla är att man verkligen behöver ta krafttag och få folk att bli engagerade i frågan. En välgörenhetsgala som den i Göteborg är både viktig och bra, både pengar och medvetenhet behövs innan det är för sent, säger Daniel Roth.

The Elephant Ball

”The Perfect World Foundation”  är en svensk ideell oberoende organisation.

Organisationen arbetar för att öka medvetandet och att samla in pengar.

Galans syfte i år är att uppmärksamma den utrotningshotade elefanten.

Hertiginnan av York, Sara Ferguson, delar ut hederspriset till antropologen Richard Leakey.

Tidigare år har priset gått till Jane Goodall och Mark Shand.

Fakta: Tjuvjakt på elefantbetar

  • Handel med elfenben förbjöds internationellt 1989 efter det att antalet afrikanska elefanter minskat från miljontals i mitten av 1900-talet till bara 600.000 i slutet av 1980-talet.
  • Problemet är dock fortfarande väldigt stort. I en rapport av naturskyddsorganisationen Save the Elephants som publicerades förra året uppges att 100.000 elefanter ha skjutits på tre år.
  • Svartabörs-priset på elfenben har ökat från 750 dollar till 2.100 dollar (cirka 6.600 kronor till 18.000 kronor) per kilo från 2010 till 2014.
  • I januari skedde en lagändring i Thailand för att förenkla arbetet med att stoppa illegal tjuvhandel med elefantbetar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.