Foto: SVT

En dryg miljard satsas på bättre vård i Väst

Publicerad
Regeringen satsar 1,2 miljarder kronor för att göra hälso- och sjukvården bättre i Västra Götaland.
Pengarna ska bland annat läggas på vårdens medarbetare, cancervård och en ökad psykisk hälsa.

Den dryga miljarden kronor ska betalas ut genom överenskommelser mellan staten och Sveriges Kommuner och Landsting (SKL). Det beslutade regeringen under onsdagen.

– Nu gör vi en rejäl satsning på minst 1,2 miljarder kronor för kortare köer, ökad tillgänglighet och mer likvärdig sjukvård efter behov i Västra Götaland. Så bygger vi ett starkare samhälle, säger socialminister Lena Hallengren i ett pressmeddelande.

Satsningar på psykisk ohälsa

Totalt handlar det om drygt 9,4 miljarder kronor till hela landet. Med den nya modellen får varje region pengar om den kortar väntetiderna till besök inom specialistvården eller till operation, jämfört med föregående år.

Regeringen satsar 1,7 miljarder för satsningar inom området psykisk hälsa. Pengarna går både till regionerna och kommunerna.

– Den psykiska ohälsan är vår tids stora folkhälsoutmaning. Vi behöver arbeta hårt och målmedvetet för att bryta den. Det är ett arbete som kräver insatser från flera olika samhällsaktörer, säger socialminister Lena Hallengren.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer