Så såg det ut på tv- och radiohuset efter försöket till grov mordbrand. Foto: SVT

Försök till grov mordbrand på SVT i Göteborg

Uppdaterad
Publicerad

En man är gripen misstänkt för grov mordbrand på SVT- och SR-huset på Lindholmen i Göteborg.

Strax innan klockan 05 på fredagen gick larmet i tv- och radiohuset på Hisingen. En ung man försökte slå in rutan med en hammare och låg skadad utanför huset när väktare kom till platsen.

– Han har sagt till någon på plats där att han hade tänkt elda upp huset, men varför och om han hade något motiv vet vi inte i nuläget, säger Christer Fuxborg, polisens presstalesman. Bredvid mannen fanns både tändvätska och tändare.

Grov mordbrand

Mannen har förts till sjukhus och polisen rubricerar händelsen som försök till grov mordbrand.

– Han har fått skador på händerna när han försökt slå sig igenom fönstret och vårdas på sjukhus just nu, det får gå före förhöret, säger Fuxborg.

Senare under förmiddagen meddelar polisen att mannen efter förhör är anhållen av åklagare och att ett nytt förhör kommer att hållas under eftermiddagen.

”Allvarligt”

– SVT ser allvarligt på det som har hänt, men vår säkerhetsavdelning är i full gång och jobbar med det här ärendet, säger Ragnhild Vestman Fjällhed, platschef SVT Göteborg.

Vet man om det finns kopplingar till andra hot mot SVT?

– Det är ett polisärende och vi kommenterar inte polisärenden, så det lämnar jag till polisen att uttala sig om, säger Ragnhild Vestman Fjällhed.

Finns det någon upplevelse om att den här formen av incidenter har blivit allt vanligare?

– Det kan jag inte uttala mig om. I Göteborg har vi haft ett par incidenter, där pulverhotet är det mest uppmärksammade. Det finns kanske ett stort intresse för vad vi gör bland människor som kanske inte alltid är så positivt inställda till det vi gör, säger Ragnhild Vestman Fjällhed, platschef SVT Göteborg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.