Forskare Veronika Bátori har använt äpple- och apelsinrester för att ta fram ätbara engångsartiklar i bioplast. Foto: Högskolan Borås

Engångsmugg gjord av äpple som går att äta upp

Uppdaterad
Publicerad

Förpackningar och muggar som går att äta upp efter att de använts. Forskare vid Högskolan i Borås har lyckats att göra bioplast av äpple- och apelsinrester.

När kaffet är urdrucket kan muggen bli en liten efterrätt, med söt smak av äpple. 

– Det smakar som torkat äpple och lite surt också, säger forskaren Veronika Bátori. 

Hon har även använt apelsinrester för att ta fram en typ av plastfolie. Men när det kommer till smaken, så föredrar hon produkterna med smak av äpple.

Fungerar inte som djurfoder

De senaste fyra åren har Veronika Bátori forskat på ätbar bioplast vid Högskolan i Borås. Att hon valde just apelsin- och äpplerester beror på att de är svåra att göra sig av med.

– Om man lägger detta exempelvis på soptippen så skapas okontrollerad metanproduktion. Avfallet är också svårt att bränna på grund av att det innehåller mycket vätska. Det fungerar inte heller så bra som djurfoder på grund av höga sockerhalter och lågt ph-värde, förklarar forskaren Veronika Bátori.

Står inte emot vätska tillräckligt bra

Den mugg och plastfolie som hon har tagit fram är bara ett första steg. Fler studier kommer att behövas innan de här engångsartiklarna av bioplast kan ersätta de av vanlig plast poängterar forskaren Bátori. 

– De är känsliga för vätska. Jag har testat att hälla vatten i kopparna och de håller emot, men inte så länge, säger Veronika Bátori.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.