Enkelt blodprov kan hjälpa ishockeyspelare efter hjärnskakning Foto: Bildbyrån

Blodprov kan hjälpa ishockeyspelare efter hjärnskakning

Uppdaterad
Publicerad

När kan man återgå i spel efter en hjärnskakning? Den frågan kan forskare i Göteborg kommit ett steg närmare. Ett enkelt blodprov kan nämligen ge svaret visar ny forskning.

I en studie, publicerad i tidskriften Neurology, har forskare vid Sahlgrenska akademin identifierat en blodbaserad biomarkör för att bedöma skadorna.

– Det här skulle kunna vara ett stöd och ett sätt att utvärdera om en spelare ska vila mer, eller kan återgå i spel. I dag saknas ett sådant objektivt verktyg, säger Pashtun Shahim, legitimerad läkare, forskare inom neurovetenskap och försteförfattare till artikeln.

Elitlagen deltog i forskning

Under flera år har forskning i Göteborg bedrivits med inriktning på idrottsrelaterade hjärnskakningar. Den här gången ingick samtliga svenska ishockeylag som spelade i högsta serien på herrsidan, SHL, under de tre säsongen 2012-2015. Klubbar från Luleå HF i norr till Rögle BK i söder var engagerade i arbetet.

Forskarna beskriver arbetet i studien som en stor apparat där många prover analyserats för att komma fram till resultatet.

Flera olika blodprov

Totalt omfattades 288 spelare, varav 105 drabbades av hjärnskakning under de aktuella säsongerna. På 87 av dessa togs blodprover 1, 12, 36 respektive 144 timmar (sex dygn) efter hjärnskakningen. Ett femte prov togs vid den tidpunkt då personen återgick i spel.

Vägledande biomarkörer

Med hjälp av resultaten från proverna så kunde kända så kallade biomarkörer bli vägledande.

– Resultaten visar att det var nivåerna av proteinet Nfl (Neurofilament light) som tydligast kunde kopplas till skadenivå, säger Pashtun Shahim.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.