Foto: Jessica Gow/TT

Ensamkommande fick sova på tågstation

Uppdaterad
Publicerad

När personal vid ett HVB-hem vägrade att hämta de ensamkommande barnen fick de sova på en tågstation. Nu riktas allvarlig kritik mot Marks kommun.
– Jag kan bara beklaga det som hänt, säger Elisabeth Kroon, verksamhetschef på socialförvaltningen i Marks kommun.

Det var i höstas som problemen uppdagades efter ett anonymt klagomål. Vid flera tillfällen ska anmälaren träffat på ensamkommande barn som kommit med tåg till Kinna station efter att ha varit på besök i en moské. Eftersom det saknats kollektivtrafik har de inte kunnat ta sig till sitt boende utan velat bli hämtade, vilket personal på HVB-hemmet vägrat. Då har barnen tvingats övernatta på tågstationen.

– Jag kan bara beklaga det som hänt. Vi har vidtagit åtgärder för att det inte ska inträffa igen, säger Elisabeth Kroon.

Allvarlig kritik

I ett yttrande har socialnämnden skrivit att ungdomarna varit väl införstådda med reglerna och hur tidtabellerna ska tolkas. De skriver också att det är omöjligt att i alla lägen hämta barnen. Trots det riktar nu Inspektionen för vård och omsorg, IVO, allvarlig kritik mot socialnämnden i Marks kommun. De anser att barnens trygghet och säkerhet medvetet äventyrades när barnen fick övernatta på tågstationen. De kräver nu att socialnämnden ska redovisa hur de ska säkerställa att bristerna inte återupprepas.

Enligt Elisabeth Kroon finns nu nya rutiner som gör att inga barn kommer att behöva sova på stationen igen.

– Vi har en backup på våra övriga HVB-hem som man kan ta hjälp av om det finns behov av personal, säger Elisabeth Kroon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer