Eric Andersson nekades jobb på grund av sin vikt. Foto: Privat / TT

Eric förlorade mot Kriminalvården

Uppdaterad
Publicerad

Eric Andersson från Mariestad stämde staten för viktdiskriminering då han inte fick jobb inom Kriminalvården på grund av sin övervikt. Men Arbetsdomstolen går på statens sida.

På onsdagen kom domen från Arbetsdomstolen; Eric Andersson blev inte diskriminerad när han nekades arbete på Kriminalvården på grund av sin övervikt.

– Det är tråkigt. Jag ville ha rättvisa och det här känns väldigt konstigt, säger Eric Andersson från Mariestad.

LÄS MER: Stämmer staten för vikt-diskriminering

Stämde staten på 150.000 kronor

Det var ett antal år sedan som Eric vikarierade på Kriminalvården i Mariestad. När han sedan sökte till en vidareutbildning som kunde leda till en fast tjänst tog det däremot stopp.

Eric, som vid den tidpunkten vägde 159 kilo, fick höra att han inte skulle klara utbildningen om han inte gick ner i vikt.

Eric Andersson, före och efter bypassoperation. Foto: Privat

Eric och hans fackförbund stämde staten på 150.000 kronor för diskriminering.

Vill att fler får upp ögonen för diskrimineringen

Men arbetsdomstolen går på statens linje och skriver bland annat: ”Arbetsdomstolen har alltså funnit det visat att var och en de sex som antogs var sammantaget bättre meriterad än Eric Andersson” enligt P4 Skaraborg.

– Jag resonerar inte så, utan jag tror att det var övervikten som gjorde det, säger Eric Andersson.

Beslutet går inte att överklaga men han är ändå nöjd med att han har drivit saken hela vägen till Arbetsdomstolen och hoppas att fler ska få upp ögonen för diskriminering av överviktiga.

Eric Andersson har i dag ett annat jobb.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.