Hör Erik Gustavsson dela med sig om att vara fast i Danmark över julen i klippet ovan. Foto: Privat/SVT

Erik skulle ha firat jul i Bohuslän – blir fast i Danmark

Publicerad

Bohusläningen Erik Gustavsson bor i Danmark. Han och hans familj hade tänkt fira jul i sin sommarstuga i Bohuslän. Men på grund av det nya inreseförbudet är han och hans familj fast i Danmark.

I kväll skulle resan till Västkusten via färja i Danmark gått av stapeln. Men efter regeringens besked under måndagskvällen om att Sveriges gräns mot Danmark skulle stängas blir Erik Gustavsson och hans familj kvar i Danmark.

– Min fru och mina barn är danska medborgare och omfattas därför av de nya restriktionerna. Det blir första gången mina barn inte firar jul i Sverige, så det är klart att det känns tråkigt, säger han.

Coronapandemin

Har förståelse för det allvarliga läget

Samtidigt som han är besviken över att bli kvar i Danmark har han förståelse för att Sverige stänger gränsen.

– Jag förstår att det är ett allvarligt läge och att resandet som sker i Öresund måste upphöra. Men jag blev samtidigt förvånad då Sverige tidigare varit emot att stänga gränser.

Extra speciellt år

Nu blir det ingen jul på västkusten. Något som Erik tycker är tråkigt, inte minst för att hans pappa gick bort i tidigare i år.

– Det är klart att jag tycker det är sorgligt att inte kunna få träffa mamma då hon är ganska ensam. Men vi är en stor och fantastisk familj, så jag vet att mina syskon kommer att besöka henne, avslutar han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet