Foto: SVT

Polischefen: Oroväckande och allvarligt

Publicerad

Mannen skulle vittna i en kommande mordrättegång. Men i tisdags kväll sköts han istället själv med flera skott. Nu efterlyser polischefen Erik Nord ny lagstiftning för att få bukt med de kriminellas jakt efter vittnen.

Än är det inte klarlagt om skjutningen faktiskt hade med den kommande mordrättegången att göra eller inte. Men om det visar sig vara fallet, så anser Erik Nord att det är allvarligt.

– Att det kommer en så oerhört stark och snabb reaktion på en förundersökning är väldigt allvarligt och en oroande utveckling, säger Erik Nord.

Vittnet hade inget skydd

Enligt polisen fick vittnet inte något särskild skydd av polisen inför rättegången. Och Erik Nord tycker inte att polisen kunnat göra något annorlunda.

– Det är inte så att vi har missat att informera om vittnesstöd eller så. Där har vi följt våra rutiner. Men det här är en person som är känd av oss. och som inte varit intresserad av några insatser såvitt jag förstår. Det här har hanterats i enlighet med våra gängse rutiner, säger Nord.

37 skjutningar i år

Händelsen är enligt polisen den 37:e skjutningen under 2018, men att ett vittne i en mordrättegång drabbas är extra allvarligt. Nu efterlyser Erik Nord ny lagstiftning.

– Vi behöver hitta nya metoder och ha en ny lagstiftning för att komma åt det här. Den lagstiftning vi har är baserad på att en person gör ett brott vid ett tillfälle. Men när ställtiden är så snabb till att använda sig av dödligt våld, så behöver polisen kunna möte det, säger han.

Hur vanligt är det att vittnen attackeras med dödligt våld?

– Jag har inga vetenskapliga belägg för hur utvecklingen ser ut över tid, men att vittnen råkar ut för sådana här saker är betydligt vanligare nu än när jag började hos polisen för 36 år sedan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.