Foto: Räddningstjänsten/privat

Hjälteinsats av Erik – räddade man från brinnande hus

Uppdaterad
Publicerad

Utan att tänka sprang han in i det brinnande huset och räddade livet på en man i 70-årsåldern i Hälsingland.

– Dörren var olåst och jag sprang in i skrek ”hallå är det någon här”! Plötsligt fick jag svar från vad jag tror var köket, säger Erik Hellberg från Göteborg, till SVT Nyheter Väst.

Det var vid halv 5-tiden på söndagsmorgonen som Erik Hellberg med familj var på väg med bil hem till Göteborg i från svärföräldrarnas sommarhus i närheten av Färila i Hälsingland. Plötsligt får han se lågor innanför fönstren till ett hus nära vägen. Något som P4 Gävleborg var först med att rapportera om.

– Vi hade kört i max tre minuter när jag såg lågor i fönstren på det här huset. Jag stannade bilen direkt och sprang mot huset. Som tur var så var dörren olåst, säger Erik Hellberg till SVT Nyheter Väst.

När han öppnade ytterdörren möttes han av en massa rök och det var hett i huset. Han ropade flera gånger och fick till slut svar från någon en bit längre in i huset.

Låg på golvet

– Jag fick slänga undan en del grejer, och det var jättesvårt att se något på grund av all rök. Mannen låg på golvet i det jag tror är köket och jag tog tag i hans armar och släpade honom mot ytterdörren.

Där stod Erik Hellbergs fru Hanna Perzon, som hjälpte till med att dra ut mannen nedför trappan och bort från huset.

– Mannen hade mer eller mindre tuppat av och var svart i ansiktet av röken och bränd på armarna. 30 sekunder eller högst en minut senare så var huset helt övertänt, säger han.

Enligt Peter Nystedt, räddningchef, på Räddningstjänsten i Ljusdal, så hade mannen inte överlevt om inte Erik Hellberg hade varit där just då och räddat honom.

– Det är helt otrolig insats som Erik Hellberg har gjort. Det är en skillnad på liv och död. Mannen hade inte levt i dag utan Eriks insats, det är min fullständiga övertygelse, säger Peter Nystedt, till SVT Nyheter Väst.

Hela huset övertänt

Enligt honom var hela huset övertänt när första räddningsstyrkan var på plats. Eftersom det fanns risk för spridning fick vi fokusera på att kyla ner intilliggande hus.

– Det som är så fantastiskt i hela historien är att han kom i helt rätt läge. Hade han åkt förbi bara lite tidigare hade han inte sett några lågor och hade han kommit några minuter senare så hade det varit för sent, säger han.

Peter Nystedt har pratat med anhöriga till mannen och fått veta att han ligger nedsövd med rök- och brännskador, men kommer att överleva.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.