Många barn tar ett stort ansvar för föräldrarnas välmående enligt en ny studie. Foto: SVT

Ett av fem barn måste hålla koll på föräldrarna

Uppdaterad
Publicerad

Var femte barn uppger att de försöker få sina föräldrar att må bättre och fler än var tionde bidrar till familjens försörjning. Det visar en ny studie från Göteborgs universitet.

Ett forskarlag vid Göteborgs universitet har frågat närmare 2 500 elever i årskurs nio från 300 slumpvis utvalda skolor med hjälp av en webbenkät.

I enkäten uppgav hela 20 procent av de unga att de håller ett öga på sin förälder minst flera gånger i veckan och försöker få sin förälder att må bättre, något som forskarna menar kräver både tid och känslomässig energi.

– Några av dessa barn tar själva ett steg tillbaka och avlastar föräldern genom att inte be om hjälp när de själva behöver det, säger Monica Nordenfors, lektor i socialt arbete, i ett pressmeddelande.

Bidrar till hushållsekonomin

Tolv procent av de unga som deltog i studien uppgav att de arbetar för att tjäna pengar till hushållet och hälften bidrar till familjens ekonomi genom att inte be om pengar till kläder eller fritidsaktiviteter.

En tredjedel av de svarande hjälper sin förälder att tolka minst en gång i månaden och drygt 40 procent bistår en förälder med att förstå information.

– En negativ konsekvens är att vissa unga uteblir från skolan på grund av sitt omsorgsansvar, säger Charlotte Melander, också hon lektor.

Den psykiska hälsan i fara

Bland de unga som deltog i studien och som själva identifierade sig som omsorgsgivare uppgav flera att de känner sig stressade och att livet ibland inte är värt att leva. Detta sägs öka risken att barnen utvecklar psykisk ohälsa.

– De som möter barn och unga i sitt dagliga arbete, till exempel inom psykiatrin, socialtjänsten och skolan, behöver börja ställa frågor kring barnens omsorgsgivande, säger Monica Nordenfors.

Enligt forskarna bakom studien är man inte van vid att tala om unga så kallade omsorgsgivare i dagens samhälle. Det är en situation som forskarna menar nu måste förändras.

Monica Nordenfors framhåller i ett samtal med SVT Nyheter Väst att man dock måste vara försiktig med att dra allt för långtgående slutsatser av svaren. Att 40 procent uppger att de behöver bistå med information kan betyda information om exempelvis hur en mobiltelefon fungerar.

– Det är alltid svårt att veta exakt vad ett barn menar med sina svar i en webbenkät, säger Monica Nordenfors.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.