Ett ton fisk rymde ut i Vänern

Uppdaterad
Publicerad

Det var i samband med bogseringen av en fiskodlingskasse som en reva uppstod och cirka 3000 regnbågslaxar kunde rymma ut i det vilda.

– De förstör för de inhemska arterna, säger Göran Andersson.

En fiskodling i Vänern väcker upprörda känslor. På ena sidan av konflikten står sportfiskare och andra som bor i närheten, och på den andra företaget som driver anläggningen.

En film som en privatperson har spelat in visar döda fiskar som flyter på vattenytan. Men den största anledningen till konflikten är inte de döda fiskarna, utan de stora rymningar av fisk som skett de senaste åren.

En av dem som har reagerat är sportfiskaren Göran Andersson som är född och uppvuxen i området.

– Sedan den här odlingen kom till så har det skötts väldigt dåligt, det är ingen ordning och reda. Det är massor av folk som är rasande på det här, säger Göran Andersson.

Tusentals laxar rymde

I en rapport från miljö- och bygglovsnämnden i Götene beskrivs en av rymningarna som skett på området. I rapporten står det att kassarna som fisken odlades i var av sämre kvalitet och att det uppstått en reva i en av kassarna.

Innan det hela hade åtgärdats hade cirka 1000 kilo regnbågslax simmat ut i fritt vatten. Det motsvarar ungefär 3000 laxar.

Enligt Länsstyrelsen, som har gjort tillsyn av odlingen flera gånger, är den största faran med en rymning i den här omfattningen att regnbågslaxarna kan förstöra fortplantningen för dom arter som förekommer naturligt i Vänern.

Vill inte ställa upp på intervju

VD:n för företaget som äger fiskodlingen vill inte ställa upp på en intervju när SVT kontaktar honom men säger ändå att det har vidtagits åtgärder för att rymningar inte ska ske i framtiden.

– Vi har haft Länsstyrelsen på besök på anläggningen. De har gjort kontroller och gjort bedömning och vi har nu ordnat till problemen, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.