Liberalerna i Lilla Edets kommun utmanar Sverigedemokraterna i en debatt. Det blir Sara-Lena Bjälkö, (SD) och Annika Carp (L) som möts i en debatt om EU-frågor. Foto: SVT/privat

(L) i Lilla Edet utmanar (SD) i EU-debatt

Publicerad

Det väckte en del uppmärksamhet när det stod klart att Jan Björklund (L) och Jimmie Åkesson (SD) skulle mötas i ett flertal debatter inför det kommande EU-valet.
Nu gör Liberalerna i Lilla Edets kommun samma sak och utmanar Sverigedemokraterna i en EU-debatt.

På riksnivå är partiledarna för Liberalerna och Sverigedemokraterna rivaler och, enligt de själva, varandras motpoler politiskt sett. Därför möttes deras planer på en gemensam debatturné av en del kritik från både höger och vänster.

Jimmie Åkesson (SD) och Jan Björklund (L) har dock hävdat att debatterna skulle kunna höja intresset för valet och bidra till ett ökat valdeltagande. Det här är något som Liberalerna i Lilla Edets kommun tagit fasta på och därför utmanar man nu Sverigedemokraterna i en EU-debatt i Lödöse under torsdagkvällen.

– Jag tycker utmaningen är lite kul. Vi står så långt ifrån varandra i de olika EU-frågorna, säger Sara-Lena Bjälkö från Sverigedemokraterna, som är den ena parten i debatten och står som nr 20 på EU-valsedeln.

Liberalernas Annika Carp är den andra parten och står som nr 12 på valsedeln till EU. Hon hoppas att många som ännu inte bestämt hur de ska rösta kommer och lyssnar.

– Vi Liberaler och Sverigedemokraterna är varandras motpoler. Vi vill ha ett ökat samarbete i Europa medan Sverigedemokraterna vill minska inflytandet i Europa och ha mera bara Sverige, säger Annika Carp.

Svänger i frågorna

Frågor som kommer att tas upp i debatten är bland andra demokrati, mänskliga rättigheter, handel, företagande och människors lika värde.

Hur ser du på Liberalernas utmaning?

– Jag vill givetvis vinna röster till Sverigedemokraterna och för att få väljare att bli mer säkra i sitt val, säger Sara-Lena Bjälkö (SD).

Hon vill samtidigt kritisera Liberalerna.

– För mig är Liberalerna ett parti som inte kör ett ärligt valspel. De står inte upp för sin tidigare valpropaganda utan svänger mycket i de olika frågorna. Det tycker jag är falskt.

Stämmer det här, att ni svänger mycket i frågor?

– Nej, det gör vi inte. Jag tror att hon syftar på att Jan Björklund (partiledare för Liberalerna) inte velat debattera med Sverigedemokraterna tidigare. Nu gör Liberalerna det som enda parti och det tycker jag är bra, säger Annika Carp.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer