• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Norrtälje i Stockholms län. Det brinner i en butiksbyggnad på Estunavägen i Norrtälje. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Stockholm. Läs mer

Andelen förtidsröstande ökade i Munkedal vid valet i höstas. Här räknar man med att den trenden gäller även EU-valet. Foto: SVT

På onsdagen öppnade förtidsröstningen till EU-valet

Publicerad

På onsdagen startade förtidsröstningen i valet till EU-parlamentet över hela landet. Och trots en något blygsam start när vallokalen öppnade i Munkedal under förmiddagen, räknar man även där med att förtidsröstandet kommer att öka.

Strax efter klockan 11 på onsdagen hade Markus Fjellson på valkansliet i Munkedal räknat in ett tiotal röstande i kommunhuset, en av två röstlokaler som håller öppet i kommunen redan idag.

– Jag tycker det är ganska bra, säger han. Kanske lite fler än jag förväntade mig faktiskt.

Fler väljer att förtidsrösta

Trots att många väljer att vänta till själva valdagen går trenden överlag i landet mot att allt fler väljer att lägga sin röst i förtid, det visar den sammanställning som Valmyndigheten gjorde efter riksdagsvalet 2018. Och trenden är tydlig, sedan möjligheten att förtidsrösta infördes har andelen som gör det ökat för varje val.

– Jag tycker det känns bra att ha det gjort, säger Jörgen Jarnryd som var en av dem som valde att rösta i Munkedal idag.

– Och jag tycker det är viktigt. Om vi nu är med i EU så vill jag att mina åsikter räknas.

Fyra lokaler för förtidsröstning

Även i Munkedal har man märkt av att allt fler väljer att förtidsrösta. I kommunen kommer det att finnas möjlighet att förtidsrösta på fyra orter, även om inte alla lokaler har öppet varje dag.

– Vid valet i höstas kom det ju fler än vi sett tidigare, säger Markus Fjellsson. Så vi förväntar oss ungefär samma utveckling nu.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer